ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Enkla kaféer rätt i Paris

Nathalie Mervy-Manner · 12 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Ulf Berglund

Ingen resa till Paris är komplett utan ett besök på ett kafé eller en bistro. Dessa så typiskt franska institutioner har i alla tider varit självklara mötesplatser för såväl parisare som turister, för möten, en kaffe, ett glas vin och något att äta. Men det har blivit ett ganska dyrt nöje, i synnerhet sedan euron infördes i Frankrike. En kaffe kan kosta två till tre euro och ju mer designat eller känt etablissemanget är desto högre blir notan.Men under senare år har det uppstått en motrörelse till det exklusiva. Det går en våg av enkelhet genom Paris kafé- och barliv. Nya ställen har öppnat som går tillbaka till rötterna, då kaféet var en mötesplats i vardagen. I stället för att lägga pengar på design behåller man den ursprungliga inredningen och ger mer valuta för pengarna.

På Les Caves Populaires i kvarteren kring Place de Clichy i norra Paris kostar en kaffe 1 euro vilket måste betraktas som ett fynd i den franska huvudstaden. Men det är långt ifrån bara billigt kaffe som lockar utan ett slags genuint gemyt som blivit trendigt. Personalen är ledigt jeansklädda. Bakom disken står Jean, en av delägarna:   – Det behöver inte vara så märkvärdigt. Bara det är generöst och trivsamt, är hans förklaring till att det är fullt nästan jämt.

En tidig kväll mitt i veckan slås man av blandningen av folk. Yngre och äldre, kvartersfolk blandas med trendmedvetna som tagit sig hit från andra sidan staden. Inredningen är mer lantlig än klassiskt bistrolik. Mest dricker folk vin, men några slår till på en mojito som blandas med proffsigt handlag i baren. Här liksom på många andra liknande ställen är det öppet från morgon till sena kvällen. Bli därför inte förvånad om kaféet där du druckit ditt morgonkaffe tillsammans med kvarterets jobbare förvandlas till hipp nattbar på kvällen.

Hur hittar man då de nya enkla barerna och kaféerna? Bästa tipset är att lämna de stora avenyerna och torgen och utforska sidogatorna. Det är där det händer.

klar

Artikellänk är kopierad

Nathalie Mervy-Manner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro