ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ensam är stark - eller behöver vi gemenskap?

Maria Forsström · 13 Maj 2014
Uppdaterad 14 Maj 2014
Har vi roligare tillsammans? Den frågan försöker Marko ”Markoolio” Lehtosalo besvara i sin nya webbserie.

Har vi roligare tillsammans? Den frågan försöker Marko ”Markoolio” Lehtosalo besvara i sin nya webbserie. Foto: TT


Är det mer exklusivt att göra saker själv eller behöver vi en gemenskap för att till fullo uppskatta dem? Den frågan försöker Marko Markoolio” Lehtosalo få svar på i nya webbserien "Experiment ensam".

klar

Artikellänk är kopierad

Saker som inte är så roliga att göra ensam 
  Spela brännboll: Man får vara fruktansvärt snabb om det ska gå att spela brännboll med sig själv. Och med sådan snabbhet finns en ledig position som superhjälte – vilket i sin tur kommer att leda till att alla vill spela brännboll med en.
Saker som inte är så roliga att göra ensam Spela brännboll: Man får vara fruktansvärt snabb om det ska gå att spela brännboll med sig själv. Och med sådan snabbhet finns en ledig position som superhjälte – vilket i sin tur kommer att leda till att alla vill spela brännboll med en.Foto: Alloverpress
Saker som inte är så roliga att göra ensam 
  Dejta: Eventuellt kan det råda delade meningar om detta ifall de senaste dejterna varit sådana där ni vet, men generellt är själva poängen med dejting att träffa en annan person. Inte sitta ensam vid ett bord med ljus och vita servetter.
Saker som inte är så roliga att göra ensam Dejta: Eventuellt kan det råda delade meningar om detta ifall de senaste dejterna varit sådana där ni vet, men generellt är själva poängen med dejting att träffa en annan person. Inte sitta ensam vid ett bord med ljus och vita servetter.Foto: Alloverpress
Saker som inte är så roliga att göra ensam 
  Spela sällskapsspel: Det hörs ju på namnet. Vissa spel går visserligen att spela mot sig själv men vem ska man bli arg på när man förlorar? Andra spel går inte alls – det är svårt att ställa en hemlig fråga till sig själv.
Saker som inte är så roliga att göra ensam Spela sällskapsspel: Det hörs ju på namnet. Vissa spel går visserligen att spela mot sig själv men vem ska man bli arg på när man förlorar? Andra spel går inte alls – det är svårt att ställa en hemlig fråga till sig själv.Foto: Alloverpress
Saker som inte är så roliga att göra ensam 
  Gå på fotboll: Peppa med en öl och måla sig själv i ansiktet. Synas blott som en blågul prick på läktaren. Ta det fulla ansvaret för att försöka överrösta blåsten när Zlatan gör en cykelspark från halva plan.
Saker som inte är så roliga att göra ensam Gå på fotboll: Peppa med en öl och måla sig själv i ansiktet. Synas blott som en blågul prick på läktaren. Ta det fulla ansvaret för att försöka överrösta blåsten när Zlatan gör en cykelspark från halva plan.Foto: Alloverpress
Saker som inte är så roliga att göra ensam 
  Ha födelsedagsfest: Redan när folk är en kvart sena börjar man känna sig som Agnes i Fucking Åmål, tänk då att ingen kommer. Alls. Inte ens din familj. Där sitter du ensam med din struthatt och äter tårta med händerna.
Saker som inte är så roliga att göra ensam Ha födelsedagsfest: Redan när folk är en kvart sena börjar man känna sig som Agnes i Fucking Åmål, tänk då att ingen kommer. Alls. Inte ens din familj. Där sitter du ensam med din struthatt och äter tårta med händerna.Foto: Alloverpress

En rad vetenskapliga experiment med Marko Lehtosalo som försökskanin ska visa om det är så att vi människor har roligare när vi gör saker tillsammans. Bland annat undersöks det ifall det känns exklusivt eller bara tråkigt att få en privat ståuppshow – med sig själv som enda publik.

- Först tänkte jag att det här är ju tvärcool, men det visar sig att det oftast blir lite konstigt. Standupen var jobbig. Man rycks ju med av att andra skrattar och det går ju inte ensam. Och hon var inte heller van vid en ensam i publiken, säger Marko Lehtosalo och tar som annat exempel när han i ett experiment sjunger karaoke ensam.

- Att sitta där och sjunga är skitkul. I tre minuter, sen är det inte kul längre. Jag tycker i och för sig inte om att vara själv överhuvudtaget – det är påtagligt mycket tråkigare att göra saker själv.

"Experiment ensam" som det kallas filmas av samma gäng som ligger bakom Historieätarna och Landet brunsås, och visas i sex drygt tretton minuter långa avsnitt med början onsdag klockan 09 – bara på Youtube. Idén var en följd av ett spelbolag som hade en slogan om att folk har roligare tillsammans, vilket väckte frågan om folk verkligen har roligare tillsammans.

- Men det förekommer inget spel i serien, produktionen har fria händer, säger presskontakten Susanna Vennerstrand.

Marko Lehtosalo tycker själv att experimentet är ”skitspännande” och tror att många tycker att det är jobbigt bara att äta lunch själva.

- Alla tittar på en som att man inte har några kompisar och så börjar man pilla på mobilen. Vad gjorde man ens innan den, pratade med sig själv?

*Om du var tvungen att välja något att göra ensam, vad skulle det vara?

- Hmm… ähum, jag tänker på något snuskigt nu. Ja, kavlar baguette, det gör jag ensam.

Här eller här kan du se "Experiment ensam" från klockan 09 på onsdag.

Marko Lehtosalo är ensam i publiken på Ann Westins ståuppshow.
Marko Lehtosalo är ensam i publiken på Ann Westins ståuppshow.Foto: Experiment Ensam
klar

Artikellänk är kopierad

Maria Forsström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro