ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ensam i jul? Titta hit – här kan du fira utan familjen

Filip Joelsson · 4 Dec 2017
Uppdaterad 4 Dec 2017

Foto: Jon Eeg/TT


Alla vill eller kan inte fira julafton tillsammans med familj, släkt eller vänner. För den som inte har någon att fira med kommer här en salig blandning förslag på platser som håller julöppet. God jul!

klar

Artikellänk är kopierad

Fri éntre på Skansen

Den som är i Stockholm kan ta sig ut på Djurgården där Skansen bjuder på gratis entré. Butiker, parkdelen med nordiska djur samt lill-skansen håller öppet. Möjlighet till ponnyridning och besök i akvariet finns också, men kostar en liten slant.

Universeum

Universeum i Göteborg håller öppet på julafton, för den som känner för ett besök i regnskogen.

Jalla Jalla en jul för alla

Varje år ordnar den partipolitiskt och religiöst obundna föreningen ”Kort om samhället” ett stort julfirande i Malmö, för utsatta, ensamma och hemlösa. Det bjuds på julmat, klappar och underhållning. Förra året kom 1 000 personer till Moriska Paviljongen, där festligheterna arrangeras även i år.

Restauranger, pubar och barer

Tenderar att ha betydligt mer generösa öppettider på julafton än för ett antal år sedan. Metros Hugo Ewald testade att fira jul på en bar i Stockholm förra året. Läs om upplevelsen här.

Strosa runt på stan

Ett stort antal butikskedjor håller sina butiker öppna även på julafton. Bra för den som är sent ute med julklappsinhandlandet, eller för den som bara gillar att strosa runt bland folk.

Bio

För den som vill ha lite skön julstämning i en biofåtölj kan det vara värt att kolla upp den lokala biografen. Flera av SF:s biografer håller öppet även på julafton, så som Filmstaden i Mall och Scandinavia och i Sickla. Samt Filmstaden i Lund.

Julkryssning

Flera rederier arrangerar julaftonskryssningar, med underhållning och julmat i mängder.

Jul i gemenskap

Sedan tio år tillbaka går ett flertal hjälporganisationer och församlingar i Stockholm ihop och ordnar ett stort julfirande i Immanuelskyrkan, där hundratals människor samlas. Riktar sig främst till personer som lever i ensamhet, hemlöshet, fattigdom eller annan typ av utsatthet. Förutom att det kommer bjudas på traditionell julmat så blir det julklappsutdelning och de som vill får möjlighet att delta i ett julspel. Och så finns det en pysselhörna för barnen.

Svenska kyrkan

Vem som helst kan besöka den traditionsenliga julottan på julaftonsmorgonen, och på flera håll i landet ordnar församlingar alternativ julafton för den som önskar fira i gemenskap, dagen till ära.

Hjälporganisationer

Ett flertal hjälporganisationer, så som Röda korset och IOGT-NTO, ordnar alternativ jul och bjuder på varm dryck och något ätbart. Kolla med din lokala förening för mer information.

Volontärarbete 

Den som känner att den vill göra en god gärning, samtidigt som man får spendera julafton med andra, kan jobba som volontär. De hjälporganisationer och församlingar som håller öppet på julen är helt beroende av volontärer för alla alternativa firanden. Flera uppdrag finns att söka på Volontärbyrån, till exempel.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro