ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ensamhet ökar risken att dö

Mimmi Epstein · 25 Jun 2013
Uppdaterad 26 Jun 2013

Daniel låg död i två år i sin lägenhet och hittades först när det var dags för ett stambyte. Forskning visar att ensamhet är lika farligt som alkohol och rökning.

klar

Artikellänk är kopierad

Svenskar är mer ensamma i dag än för 20 år sedan och social isolering ökar risken för att dö i förtid med 50 procent, enligt en amerikansk studie publicerad i PLOS Medicine

Mikael Rostila är docent i sociologi vid Centre for Health Equity Studies och har skrivit en bok om mänskliga relationer.

– Människor är skapade för att tillhöra en grupp. Att inte ha någon tillhörighet påverkar oss negativt. Ofta när man har relationer håller man sig till en norm. Då undviker man olika typer av riskbeteenden, som till exempel att dricka mycket alkohol, säger Rostila.

Den som är isolerad utsätts också för mer stress än någon med vänner.

– Är man ensam blir man ofta deprimerad, vilket ökar risken för självmord. Dessutom är relationer stressdämpande i sig. Man blir tryggare och lyckligare. Händer det något, som till exempel att man förlorar jobbet, finns någon där och stöttar en, säger Rostila.

I Mikael Rostilas studie framgår att äldre, personer som tillhör lägre social klass, eller är utlandsfödda är mer ensamma än andra. Men att isolering skulle vara ett svenskt fenomen tillbakavisar Rostila.

– Vi har bilden av att svenskar är isolerade, men jämfört med resten av Europa har vi väldigt goda relationer. När det handlar om hur mycket vi litar på varandra ligger Sverige nästan i topp, säger han.

Läs mer: Daniel låg död i sin lägenhet i två år

Läs mer: En till två dör varje vecka utan anhöriga

klar

Artikellänk är kopierad

Mimmi Epstein
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro