ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ensamkommande flyktingpojke placerades hos sexdömd

Hugo Ewald · 10 Dec 2015
Uppdaterad 10 Dec 2015
Bilden har inget med händelsen att göra.

Bilden har inget med händelsen att göra. Foto: Jessica Gow/TT


När Vallentuna kommun anlitade Novara omsorg AB för att hitta ett hem till en ensamkommande pojke kontrollerade de inte familjen innan. Pappan i familjen är dömd för sexbrott, rapporterar Aftonbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

Nyligen anmälde Vallentuna kommun sig själv till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Detta på grund av tre fall där kommunen anser sig ha brustit i sin hantering av ärenden. I tre fall har det visat sig att familjehemsplaceringar av ensamkommande barn varit hos familjer där personer dömts för allvarliga brott. Det rapporterar Aftonbladet. ► LÄS MER: Polisen: Till er med fördomar mot ensamkommande flyktingbarn

I ett fall ska kommunen ha anlitat företaget Novara omsorg AB för att hitta ett hem åt en 15-årig pojke som kommit ensam till Sverige. Pojken hade bott hos familjen i över en månad när Socialförvaltningen efter en registerkontroll fick reda på att mannen 2010 dömts till fyra månaders fängelse för sexuellt ofredande och olaga hot.

Kommunen förklarar det som har hänt med att socialförvaltningen står under extremt tryck. Och Novara omsorg menar att de har krävt utdrag ur polisens belastningsregister men att det där inte stod någonting om att mannen var dömd för sexualbrott.

– Det som har hänt är att vi har begärt ett polisregisterutdrag men där stod det inget. Han var clean, säger företagets styrelseordförande och verksamhetschef Marhmoud Seraq till Aftonbladet.

Efter att händelsen uppdagats har samarbetet med familjen avbrutits och pojken har nu omplacerats till en annan familj.► LÄS MER: Så här avgör läkare ensamkommande flyktingbarns ålder

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro