ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ensamstående kvinnor blir lyckligare av barn

Jenny Sköld · 23 Apr 2014
Uppdaterad 23 Apr 2014

Ensamstående föräldrar har det tuffare ekonomiskt och har svårare att pussla ihop livet än de som delar på ansvaret med en partner. Men trots det är de singelkvinnor som skaffar barn lyckligare, eller åtminstone lika lyckliga som sina barnlösa medsystrar, enligt en ny studie.

klar

Artikellänk är kopierad

Forskaren Anna Baranowska-Rataj vid Umeå universitet.
Forskaren Anna Baranowska-Rataj vid Umeå universitet.Foto: Pressbild/TT

Att vara ensamstående mamma ses i många länder som ett av de största sociala problemen, ett symtom på äktenskapets förfall, ett tecken på ansvarslöshet och en enkel resa till socialt utanförskap.

Men en ny studie visar på motsatsen. Barn ökar lyckan för singelkvinnor, eller gör dem åtminstone inte mindre lyckliga, enligt studien, som publicerats i Journal of Happiness Studies. 

"Moderskapet ger dessa kvinnor kraft, gör dem mer ansvarstagande och motiverar dem att bryta sig loss från dåliga miljöer", konstaterar studiens författare.

– Vi blev väldigt överraskade av resultaten eftersom många tidigare studier understryker hur skadligt ensamt moderskap kan vara för kvinnor, säger sociologen Anna Baranowska-Rataj vid Umeå universitet, som är en av författarna till studien. 

Rönen är däremot inte någon överraskning för Sophia Lövgren, generalskreterare för Makalösa Föräldrar, en förening för ensamstående i Sverige. 

– Självfallet finns många positiva saker med att leva ensam med ditt barn! Sveriges Makalösa Föräldrar uppskattar ny forskning som lyfts fram, som bidrar till en mer nyanserad bild av ensamföräldraskapet. 

Sophia Lövgren vill också lyfta fram de fördelar som barnen får av att leva med en ensamstående förälder.

– När en förälder lever ensam med sitt barn, är det många som berättar om en innerlig och djup relation, fri från konkurrens, som skapas med barnet och som i sig bidrar till att barnet tidigt lär sig kommunikation. 

Forskningsrönen, som är ett samarbete mellan Umeå universitet, Wittgenstein Centre i Österrike, Warsaw School of Economics och Cardinal Stefan Wyszynski University i Polen, bygger på djupintervjuer, och  analyser av en riksrepresentativ undersökning i Polen, där ensamstående mammor är mer utsatta än i Sverige. 

De negativa konsekvenser som nämns i studien är just  bristen på stöd hos en partner, dålig ekonomi och svårigheter att hitta en ny partner.

Studien säger ingenting om hur ensamstående män påverkas av att få barn. 

Sverige ett bra land för singelmammor

Svenskar är det folk som är mest positiva till att singlar skaffar barn på egen hand. Och just omgivningens värderingar är av stor betydelse för ensamstående föräldrars välmående.

Trots de ekonomiska utmaningar som väntar blir singelkvinnor lyckligare eller åtminstone inte mer olyckliga av att skaffa barn.

Samtidigt visar den årliga globala rapporten World Family Map, som bland annat kartlägger hur barn i olika länder påverkas av familjestrukturer och synen på ensamstående föräldrar, att svenskar generellt är mer positiva till föräldrar som skaffar barn på egen hand än människor i andra länder.

En tolerant omgivning ger i sig en positiv effekt för singelföräldrarnas välmående, enligt sociologiforskaren Anna Baranowska-Rataj.

– En av de faktorer som gjorde livet svårt för de polska kvinnor som intervjuats var den begränsade toleransen från omgivningen. I Polen är den allmänna uppfattningen att barn behöver båda sina föräldrar för att få en lycklig uppväxt. Om vi gjort studien i Sverige hade färre kvinnor klagat på detta, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro