ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Enzymer – näring för musklerna

Jason McMillion · 16 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Rotfrukter är laddade med nyttiga enzymer. 

Rotfrukter är laddade med nyttiga enzymer.  Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Jim Roslund är metros träningsexpert.
Jim Roslund är metros träningsexpert.

MATSMÄLTNING. För att må bra och få goda träningsresultat behövs hälsosam och varierad kost. Men för att din kropp ska kunna tillgodogöra sig alla viktiga närings-ämnen i din mat måste tarmen fungera som den ska. Annars passerar maten rakt igenom eller så tar kroppen upp osmält mat, vilket kan leda till inflammationer och allergier.

Enzymer är det som i huvudsak bryter ner maten till mindre beståndsdelar så att maten effektivt kan tas upp.

Kroppen har ett kraftfullt enzymsystem, men även maten innehåller enzymer som hjälper till vid matsmältningen. Tyvärr är enzymerna väldigt värmekänsliga och förstörs när du tillagar maten.

Äter du inte mycket råkost (obehandlad och ej uppvärmd mat) får du endast i dig små mängder enzymer. Belastningen på kroppens eget enzymsystem ökar därför betydligt. På sikt leder det ofta till att matsmältningen och närings-upptaget blir sämre. För att få i dig samma mängd näringsämnen som innan måste du nu alltså äta ännu ”nyttigare”.

Obehandlad och naturlig mat som rotfrukter, frukter och grönsaker är laddade med enzymer. För att hålla i gång matsmältningen, ät gärna 500– 1 000 gram av dessa dagligen!

Din kropp kommer att tacka dig då den inte behöver jobba övertid, och du kommer att må mycket bättre.

www.evitamin.se/sport hittar du information om enzymer och kosttillskott för din träning.

klar

Artikellänk är kopierad

Jason McMillion
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro