ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Eon i botten på Greenpeaces lista

Aron Andersson · 29 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Scanpix / Montage: Metro Teknik


Vattenfall: "Det är en barock lista"

klar

Artikellänk är kopierad

Vattenfall, Eon och Fortum tillhör de elbolag som har minst andel förnyelsebar el enligt en ny lista från Greenpeace. – Det är en världsfrånvänd och missledande lista, menar Vattenfall.

Förra veckan berättade Metro Teknik om hur teknikbolagen “tvättar” sina annonser gröna för att se mer miljövänliga ut. Greenpeace rankar nu över 100 svenska elbolag efter andelen förnyelsebar el.– Som miljömedveten kund har man mycket att vinna på att byta från de största bolagen, säger Martina Krüger i ett uttalande.Sämst i undersökningen placerar sig Eon som enligt undersökningen bara har 9 procent förnyelsebar el. Även Vattenfall och Fortum placerar sig långt ner med 23 respektive 40 procent.Trots det uppvisar deras annonser en annan sida. Fortum säljer sig med mottona: ”En renare huvudstad” och ”Flest klimatsmarta kunder i Sverige”. Vattenfall uppmanar sina kunder: “Lys upp ditt hem med el från vindkraft”.– Vi tycker listan är väldigt orättvist, det är med massa elhandelsbolag som knappt har någon elproduktion, det är en barock lista, säger Erik von Hofsten, presschef på Vattenfall Norden.– Världen behöver el och 67 procent av elproduktionen är fossilbaserad, den går inte att tänka bort. Här i rika Sverige kan vi säga att det är fult men hur ska det lösas i resten av världen, det är ett egoistisk och världsfrånvänt perspektiv Greenpeace har.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro