ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Eon stängde av fel gasventil

Ingrid Arinell · 29 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Så här ser det ut efter storbranden på Potatisåkern.

Så här ser det ut efter storbranden på Potatisåkern. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Oklart om misstaget påverkade storbrand

klar

Artikellänk är kopierad

Under brandnatten på Potatisåkern i Malmö stängde Eon av fel gasventil. En olycksutredning ska visa om misstaget påverkat brandutvecklingen.– Det skulle vara väldigt negativt, säger Bengt Ekenstierna, vd på Eon.

Under gårdagen påbörjade räddningstjänsten en olycksundersökning.– Syftet är att utreda orsaken till branden, hur förloppet såg ut och hur insatsen genomfördes, säger vakthavande brandingenjör Ida Texell.

I går rapporterade Eon att fel gasventil stängdes av under branden. Men enligt Ida Texell har ingen av brandmännen märkt av något gasutsläpp under insatsen. Räddningstjänsten kommer ändå att titta på gasledningarna och undersöka eventuellt läckage.

Natten då branden ägde rum tillkallade räddningstjänsten Eon för att stänga av gasen. I går morse upptäckte en ingenjör på Eon att fel ventil stängts av. Misstaget rättades till och nu har företaget tillsatt en undersökning för att ta reda på om det brister i rutinera.– Det är ett misstag som inte är acceptabelt, säger Bengt Ekenstierna, vd på Eon.

I går fick räddningstjänsten rycka ut för att släcka några glödbränder som blossade upp i fastigheten. – När det blev varmt under en lång tid konserveras värmen. Ibland kan det börja glöda, säger Ida Texell.

Polisens tekniska undersökning inleddes också i går. Resultatet från den kommer att redovisas tidigast i dag.

klar

Artikellänk är kopierad

Ingrid Arinell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro