ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Era barn är unika – tvinga inte in dem i en pojk- eller flickmall

Metro · 29 Dec 2015
Uppdaterad 29 Dec 2015

Foto: Privat


klar

Artikellänk är kopierad

Det här är Varg och Lilly.

De är lika gamla, lika långa, lika fantastiska ungar. De är glada, påhittiga, busiga, jobbiga, tjuriga och har väldigt starka personligheter. De har känt varandra sen innan någon av dem kan minnas. De vet inte att de någonsin existerat utan att den andra varit närvarande. De är som bror och syster, som tvillingar, som två körsbär på samma klase. De ger och tar av varandras egenskaper.

► LÄS MER: "Alla kloka människor är feminister"

De fyller snart fyra och är än så länge omedvetna om att ju äldre de blir, desto mer kommer folk att förvänta sig att de här två individerna, som tagit så mycket färg och form av varandra hela deras små korta liv, ska bete sig diametralt, tvärtom motsatt och totalt olika varandra för att passa samhällets normer. 

Varg kommer förväntas ta avstånd från Lilly, han kommer förväntas inte vilja vara nära hennes tjejbaciller, han kommer bli tillsagd att han är större, starkare och bättre. Att han inte längre ska vilja vara hennes vän, utan mäta hennes värde på ytliga grunder.

Lilly kommer förväntas vilja sminka sig, trycka ner sin lilla muskulösa, starka kropp i för tighta kläder. Hon kommer bli tillsagd att vara försiktig när hon klättrar högst upp i trädet, dit hon vill. Hon kommer tro att hon måste se ut som Varg vill för att kanske duga som vän. 

Varg och Lilly kommer förväntas vilja gifta sig med varandra, deras vänskap kommer tolkas som ett förhållande. Att de är syskon själsligt spelar ingen roll, det är så samhället ser ut. Pojkar är ju pojkar och flickor är ju flickor, eller hur?

Varg kommer förväntas vilja ha barn men inte vara hemma med dem. Min mjuka, fina, omtänksamma Varg som älskar bebisar.

Lilly kommer förväntas ge upp hela sin identitet för att enbart vara mor, hustru och snygg. Min drivna, påhittiga och modiga Lilly som är stark som en oxe både fysiskt och mentalt.

Deras personligheter kommer förbises, ignoreras och med milt tvång förändras. Såklart måste de ju anpassa sig till samhället. Annars kan de ju bli mobbade och då är det deras eget fel.

Snälla föräldrar. Vi har ett ansvar. Vi har ett ansvar att ge våra barn alla möjligheter de kan få och vill ha. 

Inte enbart två.

Vi har ansvar att tillåta våra barn att vara stolta och bekväma i sina egna kroppar och personligheter. Vi har ett ansvar att lära våra barn nolltolerans mot att behandla andra illa.

Vi har ett ansvar att låta våra barn älska sig själva. Att ta för sig, men inte på bekostnad av andra.

Varg och Lilly, jag älskar er.

Joanna Henriksson

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro