ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Erdogan ägnar sig åt valfusk och diskriminering i Sverige

Metro · 24 Okt 2015
Uppdaterad 24 Okt 2015

Foto: Montage/TT/Privat


klar

Artikellänk är kopierad

I somras förlorade Turkiets självutnämnde “sultan” Recep Tayyip Erdogans parti AKP majoriteten i det turkiska parlamentet efter tretton år. Därmed omintetgjordes planerna på grundlagsändringar som skulle ge all makt till presidenten i landet.

Sommarens odiskutable segrare var det prokurdiska partiet HDP, som lyckats samla vänstern, kurderna, aleviterna och hbtq-rörelsen under samma tak. HDP tog sig över världens högsta valspärr på tio procent, erövrade 80 mandat i Ankara och fick över sex miljoner röster.

► LÄS MER: Tanvir Mansur: "Våra röster är det viktigaste vapnet i kampen för demokrati"

Just HDP:s framgångar sände kalla kårar längs ryggraden hos de högsta politikerna i AKP och valresultatet var inget som Erdogan kunde acceptera. Därför förhindrade han alla former av en koalitionsregering och banade målmedvetet vägen för nyval den 1 november. För att vinna de ultanationalistiska väljarna startade han ett cyniskt krig mot kurder och pekade ut HDP som roten till allt det onda.

I samma veva öppnade Turkiet sin bas i Incirlik för USA och Nato och proklamerade krig mot terrorrörelsen IS – ett krig som turkisk media påstår att Erdogan har gett stöd till. Men Erdogans krig mot IS var ett pseudokrig, eftersom Turkiet till 99 procent bombade kurdiska ställningar i Turkiet och irakiska Kurdistan. Och när Erdogan fräckt påstod för väljarna att kriget som han själv startat i själva verket hade inletts av HDP, utsattes drygt 400 av partiets kontor för attentat.

Parallellt med denna retorik och attentatsvåg gör Erdogan allt för att försvåra för HDP att passera spärren och representeras i parlamentet. Till exempel försöker Erdogan-regeringen att på juridisk väg ställa in valet i de kurdiska valkretsarna Cizre, Hakkari, Batman och Ceylanpinar. Valmyndigheten i Turkiet har tack och lov tillbakavisat detta krav.

Dock lyckas Erdogan bättre med ansträngningarna att försvaga HDP i Sverige. I det senaste turkiska valet röstade 43 procent av svenskarna med turkiskt medborgarskap på HDP och 33 procent på AKP. Men Erdogans regeringsparti försvårar förtidsröstningen i Sverige genom att endast erbjuda röstning under två dagar på Kistamässan nu i helgen, trots att Sverige är ett avlångt land. Det krävs en enorm ansträngning för dem som bor i Umeå och Helsingborg att planera och betala för att få rösta. Detta är djupt odemokratiskt.

Valfusk? Visst! Varsågoda och döm själva: I Danmark, med 32 921 turkiska medborgare, anordnas förtidsröstning i 18 dagar inför det turkiska valet. I Norge, med 8 104 (en femtedel av de röstberättigade turkiska medborgarna i Sverige) sker förtidsröstningen i sju dagar. Men i Sverige, där 37 073 röstberättigade armenier, kurder, syrianer och turkar bor arrangeras förtidsröstning endast i två dagar.

En annan skandal är att HDP inte tillåts ha observatörer vid valurnorna i Europa, trots att partiet har 80 mandat i det turkiska parlamentet.

► LÄS MER: Erdogan: "Aldrig en kurdisk stat"

Ankararegimens valfusk i Sverige är mycket allvarligt. För oss är det uppenbart att valfusket är diskriminering, men också en signal om att vi ej kan förvänta oss rättvisa och korrekta val i EU-kandidatlandet Turkiet.

Till sist: Är det inte dags att vår demokratiminister Alice Bah Kuhnke uppmärksammar Ankararegimens diskriminering av svenska kurder, syrianer, armenier och turkar, som har sina rötter i Turkiet?

Kurdo Baksi

Svensk-kurdisk journalist

Murat Kuseyri

Svensk-turkisk journalist

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro