ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ericsson får stryk i kriget om patenten

Mary Örnborg · 24 Feb 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Företagen med mest patent under 2009 var Panasonic (1 891 stycken), Huawei (1 847 stycken), Bosch (1 586 stycken), Philips (1 295 stycken) och Qualcomm (1 280 stycken).

Företagen med mest patent under 2009 var Panasonic (1 891 stycken), Huawei (1 847 stycken), Bosch (1 586 stycken), Philips (1 295 stycken) och Qualcomm (1 280 stycken). Foto: Scanpix / Montage


klar

Artikellänk är kopierad

4 G och LTE-området är de viktigaste utvecklingsområdena för telekombranschen. Nu krigar Ericsson och Huawei om de internationella patenten inom 4 G.

Ericsson får stryk av värsta konkurrenten Huawei i patentstriden. Inom telekombranschen krigar företagen nu om att ta patent inom framför allt 4 G-området.

Men för att säkerställa standarder måste företagen dela med sig av sina patent till konkurrenterna. Både Ericsson och Huawei har kvittningsavtal med samtliga av de stora aktörerna inom telekombranschen.

Men Urban Fagerstedt, chef för forskning- och utvecklingsavdelningen på Huaweis Technologies Sweden AB, tror att konkurrensen kommer att hårdna.–  Alla strävar just nu efter att hitta blockerande patent. På sikt innebär det att man kommer att sluta byta patent med varandra. De mindre företagen i branschen knuffas då ut ur marknaden och de stora som är kvar skapar ett oligopol.

Huawei toppar listan över telekomföretag som är världsledande med flest publicerade internationella patentansökningar. Under 2009 tappade dock den kinesiska telekomjätten, som tidigare ledde den totala listan, en placering till företaget Panasonic och hamnar på en andra plats. 

Samtidigt klättrar Ericsson upp från en nionde plats till en sjätte på samma lista. – Huawei är ett ungt företag och kan därför inte mäta sig med Ericsson när det gäller vår befintliga patentportfölj. Det är ändå en skillnad på att söka patent och att få patent beviljade. Ericsson en klar etta med den patentportfölj företaget har i dag, säger Gustav Brismark, chef för avdelningen för patentstrategi på Ericsson.

Ericsson har en målmedveten och långsiktig strategi att fortsätta att öka antalet patent. Viktigaste patentområden de kommande åren ligger framför allt inom 4 G och LTE.–Men vi jobbar även att på ta patent inom områden som konvergerade nät och ip-tv, säger Gustav Brismark.

Men Ericsson är inte ensamt om att söka patent inom dessa områden – värsta konkurrenten Huawei  har samma planer.– 4 G är ett viktigt patentområde. Jag kan också föreställa mig att Huawei har patentansökningar på gång även inom konvergerade nät, säger Urban Fagerstedt.

Analys: "Patenten kommer att bli färre"

Fall med blockeringspatent märker vi av mer i dag än för ett par år sedan. Håller trenden i sig med ökade blockeringspatent kommer konsekvensen av detta bli färre patentansökningar över lag.

Det kommer också att innebära att man kommer att ställa mycket högre krav på information kring en uppfinning innan man beviljar ett patent.

För att mindre företag ska ha en chans att ta patent på sina uppfinningar måste de inta en helt ny strategi. Uppfinningarna måste skyddas i ett mycket tidigare skede än vad företag med uppfinningar hittills har gjort.

Tyvärr kommer också kostnaden för patenten antagligen gå upp, vilket innebär att företagen måste se till att ha finanser för att kunna ta patent i ett tidigare skede.

klar

Artikellänk är kopierad

Mary Örnborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro