ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ericsson rasade trots rekordvinst

Stockholm TT · 2 Feb 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Förväntningarna på Ericssons bokslut var höga. Men varken vinst eller försäljningssiffror överträffade analytikernas bedömningar. Och när Svanberg sedan skruvade ner sina optimistiska uppskattningar för 2007 började aktiekursen falla.

Svanberg bedömer nu att världsmarknaden för mobilsystem växte med omkring fem procent i fjol och tror på ungefär samma utveckling i år. -Vi har kanske därmed sänkt prognosen någon procentenhet, säger han i en intervju med TT. Men den bedömningen gäller världsmarknaden och är ingen prognos för hur Ericssons försäljning ska utvecklas. Och enligt Svanberg har Ericsson tagit marknadsandelar såväl på GSM- som på 3G-system. På GSM är marknadsandelen över 40 procent i dag. Även på 3G-sidan närmar den sig 40 procent. Förhoppningsfull vd Svanberg är något förvånad över att Ericsson går så mycket bättre än konkurrenterna. -Vi vinner snabbare än vi trodde, och de svaga förlorar snabbare. Att vi kommer att fortsätta ta marknadsandelar är vi rätt säkra på, säger han förhoppningsfullt. Ett av skälen till det är att konkurrenterna, åtminstone för ögonblicket, inte riktigt har ögonen på bollen. Finländska Nokia håller på att slå samman sin nätverksamhet med Siemens och samtidigt fokuserar franska Alcatel på sin integration med amerikanska Lucent. Det betyder att mycket av deras kraft för tillfället riktas mot omorganisationer i stället för mot kunderna.

Svanberg konstaterar också att kassaflödet på 8,9 miljarder under fjärde kvartalet blev lägre än vad han trott. -Vi hade hoppats ligga någon miljard högre, säger han och förklarar försämringen med att betalningarna från kunder dröjer längre, framförallt i Asien och Afrika. Svaga punkter Helena Nordman-Knutsson, telekomanalytiker på Öhman Fondkommission, ser svaga punkter i rapporten: -Det finns många saker som är sämre än väntat eller som ligger i linje med marknadens förväntningar. Det är svårt med ett bolag som har gått jättejättebra. Någonstans kommer en tid när man inte kan pusha resultatet längre, säger hon. -Det här ska vara deras finaste kvartal. Bättre än så här blir det inte. Ericssons styrelse föreslår nu att utdelningen till aktieägarna ska höjas med 11 procent till 7,9 miljarder kronor eller 50 öre per aktie. Och Svanberg tror inte att mera pengar till aktieägarna ska reta de fackliga organisationerna inför vinterns stora avtalsrörelse. -Det är ju aktieägarnas bolag, säger Svanberg. Inte orolig Han anser också att den höjda utdelningen avspeglar det ökade resultatet.

Han är inte direkt orolig för den kommande lönerörelsen. Men om lönerna stiger "för mycket" riskerar det jobben i Sverige på sikt.

Under det senaste kvartalet försvann drygt 300 anställda från Ericsson i Sverige. På ett år är den svenska personalstyrkan bantad med drygt 2 000 personer medan Ericsson totalt sett har svällt med över 9 000 anställda.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro