ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ericsson vill köpa tv-bolag

TT · 26 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Ericsson lägger ett bud på Tandberg Television värt 106 norska kronor per aktie eller totalt 9,8 miljarder svenska kronor.Budet motsvarar enligt Ericsson en premie på 18,2 procent jämfört med Tandbergs volymviktade kurs de senaste 90 dagarna. Det uppges också vara 10,4 procent högre jämfört med det bud som företaget Arris lagt på Tandberg.

Ericsson har köpt 11,7 procent av aktierna i Tandberg. Dessutom har ägare till cirka 13 procent av aktierna förbundit sig att tacka ja till budet.Tandberg väntas ge ett positivt bidrag till vinsten per aktie från och med 2007, exklusive eventuella avskrivningar av immateriella tillgångar, skriver Ericsson i ett pressmeddelande.Enligt Ericsson är köpet ett viktigt strategiskt steg för att skapa en ledande position inom så kallad IP-tv. Affären kommer enligt bolaget att innebära att kabel- och satellit-operatörer och tv-bolag tillkommer i Ericssons kundbas.

Ericssonchefen Carl-Henric Svanberg skriver i en kommentar att IP-tv är den största framtida affärsmöjligheten inom nätbaserade medialösningar för kabel- och teleoperatörer."Ericsson och Tandberg Television är en stark kombination med en unik förmåga att tillhandahålla helhetslösningar inom IP-tv", skriver han.

Tandberg Television har 870 anställda. Faktureringen ökade under 2006 med 21 procent till 350 miljoner dollar, närmare 2,5 miljarder kronor. Rörelsemarginalen, exklusive avskrivningar, uppgick i fjol till 21 procent. Bolaget är sedan 1997 noterat på Oslobörsen.

Arris har cirka 750 anställda och huvudkontoret ligger i Atlanta, Georgia, USA. Företaget är specialiserat på nätverkslösningar och bredband.

Ericssons bud på Tandberg Television är en stor nyhet även i Norge. Landets ledande affärstidning Dagens Näringsliv (DN) har nyheten i topp på sin nätupplaga med rubriken "Tandberg tv-fest på Börsen".Amerikanska Arris såg ut att få napp på sitt frieri sedan både Tandbergs styrelse och ledning rekommenderat budet, skriver tidningen."Men svenska Ericsson bryr sig inte om en eländig förlovning. I dag fläskar svenskarna på med ett bud på 106 kronor aktien", skriver DN.no.På Oslobörsen väntar sig investerarna tydligen att budkampen inte stannar med detta, konstaterar tidningen. Detta eftersom aktien på måndagsförmiddagen steg med 10,2 procent till 110:50 kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro