ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ericssons kronprins intar kungatronen

Peter Lindholm · 26 Jun 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
–  Visst kan man diskutera om man förtjänar en viss nivå eller inte, säger Hans Vestberg apropå att han tjänar 9 miljoner mer än statsministern.

–  Visst kan man diskutera om man förtjänar en viss nivå eller inte, säger Hans Vestberg apropå att han tjänar 9 miljoner mer än statsministern. Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

MOBILTELEFONI. Han har länge betraktats som kronprins. I går blev det klart att han blir kung. Vid årsskiftet blir Hans Vestberg blir ny vd och koncernchef för Ericsson och dess 80 000 anställda.På presskonferensen sa du precis det förväntade: – Kursen ligger fast. När kommer du att säga något roligare än så?– Ha ha. Man får inte glömma att jag suttit i koncernledningen i drygt sex år. Och jobbat med Carl-Henric (Svanberg, nuvarande vd) under väldigt lång tid, egentligen ända sedan han kom in på Ericsson. Självklart har vi väldigt stor samsyn om vad vi ska göra på Ericsson och vart vi ska någonstans.En telekomanalytiker på Nordea sa att din första åt­gärd bör vara att lämna mo­bilsamarbetet Sony Ericsson.– Det är bara rena spekulationer. Jag kommenterar inte vad en enda analytiker har sagt. Du får mindre i lön än din föregångare, men tjänar drygt 9 miljoner kronor mer än statsministern.Förtjänar du det?– Nu är det ju så att styrelsen föreslagit den lönen och jag har accepterat den. För det andra så är det här en industri och ett företag som är väldigt stort och viktigt. Ända fram till 1990-talet fick Ericssons kvinnor på Telefonplan två timmars betald ledighet per månad för att kunna åka in till stan för att lägga håret. Vad gör ni för kvinnorna i dag?– I dag prioriterar vi mångfald ur alla aspekter. Företaget har ju 80 0000 anställda, och 60 000 eller fler finns utomlands. Vi tror stenhårt på att mångfald skapar ett bättre team. Men tyvärr är det allt färre kvinnor som går ingenjörsutbildningarna, och det här är ju ett ingenjörstungt företag.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro