ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Erik Glanell: Det här önskar jag mig av esportåret 2018

Erik Glanell · 7 Jan 2018
Uppdaterad 7 Jan 2018
Ja, det går bra för esporten. Men det betyder inte att den är perfekt.

Ja, det går bra för esporten. Men det betyder inte att den är perfekt. Foto: Simon krona/Metro


Metros esportredaktör Erik Glanell hoppas att esporten kan lägga hybrisen åt sidan och också ta itu med problemen.

klar

Artikellänk är kopierad

Mindre hybris, mer struktur

Esporten och många som på ett eller annat sätt är involverad i den surfar på en framgångsvåg. Siffrorna pekar ut vägen för det som åtminstone de redan frälsta ser som en av framtidens största genrer i underhållnings- och sportbranschen.

Under de senaste åren har esporten vuxit från den kaxiga underdogen till en inte alltid så klädsamt skrytsam tonåring. Benägenheten att porträttera esporten som störst bäst och vackrast har aldrig varit så hög. Samtidigt lider branschen av kassa kontrakt och oseriösa organisationer som lämnar unga spelare utan skyddsnät. Det är inte något att blunda för när det blåser medvind.

Spelarna förbättrar världen

De professionella manliga spelarna i esporten i dag är stjärnor med stort inflytande över en stor grupp. Man skulle kunna säga att de har makt. Makt att förändra. Så varför inte använda detta inflytande för att göra något gott? Till exempel att utropa stöd till kvinnliga utövare som får ta emot enorma mängder av hat. Eller varför inte verka för att communityn som helhet ska bli trevligare? Det finns redan goda exempel, men 2018 borde bli året då esportstjärnorna på allvar antog rollen som bra förebilder.

Fler kvinnor i esporten

Kvinnorna i esporten har tagit några steg framåt. Fortfarande verkar det dock vara otänkbart att ha mer än en kvinna i en expertpanel. De kvinnliga lagen hanteras mer som marknadsföring för organisationer och deras sponsorer än som faktiska proffs. Arrangörer lägger inget större krut på att uppmärksamma turneringar för kvinnor. Kan inte den här tiden bara vara förbi nu 2018 så att vi kan få ett större inflöde av tjejer på alla plan i scenen? Det hade gjort den gott.

PUBG görs om och görs rätt 😉

Jag har sagt det förut. Det omåttligt populära Playerunknown’s battlegrounds är urkasst ur esportperspektiv. Att utvecklarna tar ner de enorma kartorna i storlek och antalet spelare därefter är oundvikligt om de på allvar vill göra spelet till något som kan visas inför publik i en arena. Om det görs på rätt sätt är jag redo att ge spelet en ny chans. Men tänk om Fortnite hinner före?

Färre och större turneringar

Framgången för esporten har ett pris och de som får betala det är spelarna själva. Inte minst i Counter strike. Flera ligor, kval och turneringar så gott som varje vecka. Ena helgen i Odense nästa helg i Cancún. Det är en slitsam livsstil som inte minst urholkar kvaliteten på sporten när lagen inte får tid att tänka nytt och slipa fint.

Så gott som alla Counter strike-spelare jag pratat med om den så kallade övermättnaden resonerar likadant. Turneringarna och ligorna borde vara färre men större.

Det ska dock sägas att en stor del av ansvaret ligger på lagen och organisationerna att helt enkelt inte medverka vid alla evenemang. På det sättet kan scenen, precis som Valve verkar hoppas på med det nya majorsystemet i Dota, öppnas upp för lag utanför världstoppen.

Hosta upp ett WC4 Blizzard!

Trots att RTS-genren har ett djupgående band till hela esportens utveckling så känns det som en trött gren. Starcraft kanske inte är dött, men det var ett bra tag sedan det huvudakten på esportecenen. Det behövs lite nytt liv. Så varför inte bara slå på stort och låta genren blomma igen med en efterlängtat ny upplaga av Warcraft?

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Glanell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro