ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Erik Glanell: Låt inte våldshyckleriet stoppa esporten från OS

Erik Glanell · 13 Sep 2018
Uppdaterad 13 Sep 2018
Med taekwondo, boxning, judo, karate och skytte på schemat så osar det hyckleri, skriver Erik Glanell.

Med taekwondo, boxning, judo, karate och skytte på schemat så osar det hyckleri, skriver Erik Glanell. Foto: IBL, Pixabay, Blizzard, Metro


IOK-pampen kallar boxning för "civiliserat" medan esport beskrivs som för våldsamt för OS. Det är ett oförsvarbart hyckleri, skriver Metro Esports Erik Glanell.

klar

Artikellänk är kopierad

Det tar emot att kicka igång med att damma av den tradiga ”videovåldsdebatten”. Det är tyvärr nödvändigt. Åsikten att våld i fiktion skulle göra individer mer våldsamma eller i någon mån uppmana till våldshandlingar är en surt stinkande disktrasa vid det här laget. En debatt som från spelares synvinkel alltid har varit höljt i ett ironins skimmer eftersom de enda som verkar ha svårt att skilja mellan verkligt våld och virtuellt våld är de svingande kritikerna.

När esporten nu strävar efter att få synas i olympiska sammanhang känns tongångarna igen.

Internationella olympiska kommitténs president Thomas Bach ger esporten en rak höger genom att döma ut den på grund av våldsinnehållet. Det är en på många sätt misslyckad och föråldrad tolkning. Missförstå mig inte, esporten behöver inte innehålla våld för att vara relevant. Esporten har andra betydligt mer komplicerade hinder att ta sig över för att få spela under ringarnas flagga. Det fiktiva våldet däremot borde inte vara ett av de hindren.

”Vi kan inte inkludera spel som marknadsför våld eller diskriminering. Som vi ser det går de tvärtemot våra olympiska värderingar, och därför kan de inte accepteras”, säger IOK-toppen Thomas Bach i en intervju med AP.

I de olympiska värderingarna står att kommittén ska verka för att uppmuntra och stödja etik och gott ledarskap i så väl sporten som i utbildning av unga genom sporten. De ska också försäkra att sporten genomsyras av rent spel och att våld inte ska förekomma.

Fine.

Men med taekwondo, boxning, judo, karate och skytte på schemat så osar det hyckleri. Fem sporter där de fyra förstnämnda inte kan beskrivas som något annat än våld. Riktigt våld. Inte fiktion. Och där de femte kan tolkas som en romantisering av vapen.

Thomas Bach däremot ser kampsporterna som ”ett civiliserat uttryck” för en kamp människor emellan. Med andra ord anser IOK-presidenten, som 1976 tog OS-guld i den våldsamma grenen fäktning, att det är mer civiliserat att puckla på någon på riktigt än att knappa på ett tangentbord. Det osar inte länge. Det stinker hyckleri.

LÄS MER
Ding1: Nej, ignorera inte hatet – agera emot det
klar

Artikellänk är kopierad

Erik Glanell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro