ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Erik Glanell: Medan Sverige sov var jag med om något historiskt

Erik Glanell · 4 Nov 2018
Uppdaterad 4 Nov 2018

Foto: Helena Kristiansson/Blizzard


Det Joona "Serral" Sotala åstadkom var en bragd av aldrig tidigare skådat slag i ett av esportens allra mest seglivade spel, skriver Metro Esports redaktör Erik Glanell.

klar

Artikellänk är kopierad

Jag måste erkänna en grej.

Jag har i hemlighet under flera års tid sett RTS-genren inom esporten som död.

Från avstånd har jag iakttagit Starcraft 2 som en hungrig hyena ser på ett döende byte. Snart. Snart är det dags.

Det gör jag inte längre.

Medan Sverige sov var jag med om något historiskt. Någonting som jag aldrig trodde att jag skulle få vara med om. Något som en utomstående aldrig skulle förstå fascinationen för.

När Joona ”Serral” Sotala sträckte WCS Global-pokalen mot arenans tak framför tusentals fans på Blizzcon var det första gången någonsin en finländare fick göra det. Första gången en nordbo fick göra det. Första gången en europé fick göra det. Första gången en icke-korean fick göra det.

Det var en bragd av aldrig tidigare skådat slag i ett av esportens allra mest seglivade spel. En livsinjektion med potential att förändra bilden av Starcraft 2.

Sydkorea har fullständigt dominerat Starcraft 2 genom spelets historia. Det har kallats för landets nationalsport. Dominansen har varit av den grad att det inte längre har varit tillfredsställande att följa utvecklingen i scenen. Europa har aldrig haft en chans. Ingen har haft en chans.

Men så plötsligt vibrerade luften.

Inför turneringen på Blizzcon kändes det annorlunda. Joona ”Serral” Sotala hade på imponerande vis utklassat motståndet i WCS Circuit. Han hade oväntat tagit sig överst på pallen i GSL vs The World mot Sydkoreas mest fruktade spelare. Något stort var på gång, men hur stort?

En finsk journalistkollega på plats förklarade att han aldrig sett honom så självsäker som nu. Bilden av en spelare som gått från lovande till snart krönt kung målades upp.

Jag rycktes med i entusiasmen. Men när min finske kollega sa ”han kommer vinna det här, jag är säker” så var det ett kliv bortom min vildaste fantasi.

Att en 20-åring finländare skulle ta hem segern i den största Starcraft 2-turneringen för året var obegripligt.

När jag för någon timme sedan stod längst framme vid scenen och bevittnade just det jag fram till dess trodde var omöjligt kom insikten. Det här var det största jag har varit med om i esportväg.

Publikens outtröttliga hyllningar. Regnet av konfetti. Pokalen som restes från podiet. En lovande spelare som nu var kung.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Glanell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro