ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Erik Glanell: Det här önskar jag mig av esporten 2019

Erik Glanell · 10 Jan 2019
Uppdaterad 10 Jan 2019
 Joona "Serral" Sotala och WC3 kan väcka en sovande esportscen och Rainbow Six har potential att bli något stort.

Joona "Serral" Sotala och WC3 kan väcka en sovande esportscen och Rainbow Six har potential att bli något stort. Foto: Blizzard, Dreamhack, Metro


Svenska CS:GO-scenen måste ta sig själv i kragen och fler spel seglar upp som utmanare i esportens toppskikt. Det här önskar sig Metro Esports redaktör Erik Glanell av 2019.

klar

Artikellänk är kopierad

Ett uppsving för RTS-genren

Det är ett faktum, åtminstone i Europa, att realtidsstrategispel varit en vissnande blomma i esportrabatten. Under 2018 inträffade två händelser som var av stor vikt för att ge genren nytt liv. Offentliggörandet av den remastrade versionen av klassiska Warcraft 3 och Joona ”Serral” Sotalas historiska WCS-seger under Blizzcon. Jag hoppas att detta inte låts falla mellan stolarna.

Make svenska CS:GO-scenen great again

Sverige har hamnat på efterkälken när det gäller att producera och rekrytera unga talanger inom Counter strike: Global offensive. Någonting måste förändras i år och förutsättningarna är också bättre än någonsin. Förra året startade flera ligor i Sverige som kommer att bli viktiga verktyg för storlagen i jakten på nya spelare. In med något nytt och ut med något gammalt. Snälla ge mig svenska framgångar!

Lagen tar ansvar för spelarna

Det har talats länge om övermättnad av turneringar och späckade scheman, framför allt i CS:GO. Det snackas om att tävlingarna ska bli färre och större och ansvarets skjuts ofta över på arrangörerna. I själva verket är det lagen och organisationerna bakom som måste bestämma hur många turneringar de kan delta i utan att spelarna kommer till skada. Ta ansvar för era spelare!

Fler spel får sina stora genombrott

Spel som Rocket League och Rainbow Six har en halv fot i rampljuset men väntar fortfarande på bred bekräftelse inom esporten. Båda spelen har ett högt underhållningsvärde och under det här året önskar jag att fler inser det. Dreamhack drar under året igång en liga för Rocket League och Rainbow Six har i februari sin största tävling för året med 1 000 000 dollar i prispotten.

Organisationerna slipas

Som esportjournalist är det ibland omöjligt att få kontakt med organisationer, stora som små. 2018 blev ett steg i rätt riktning bakom kulisserna på flera esportorganisationer när kontaktpersoner av olika slag blev allt vanligare. Fortsätt så.

… och så var det där med hybrisen

Förra året efterfrågade jag mer struktur och mindre hybris. Esporten har också gjort strukturella framsteg på senare tid med bland annat fackförbund och ligor för semieliten. Hybrisen däremot, finns kvar. Det finns en utbredd föreställning om att esporten är orubblig och odödlig på egna ben. Dit är det fortfarande långt och esporten behöva allt stöd och erkännande den kan få för att ta sig dit. Vi måste sluta låtsas något annat.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Glanell
Erik Glanell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro