ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Erik Glanell: Kritikernas tankevurpor stoppar inte esporten från OS

Erik Glanell · 12 Feb 2018
Uppdaterad 12 Feb 2018
Esporten har tagit ett stort steg närmre OS som i år spelas i Pyeongchang.

Esporten har tagit ett stort steg närmre OS som i år spelas i Pyeongchang. Foto: IBL, Metro


Att spela schack på is eller att sikta med en pickadoll är precis som esport inget som får svetten att lacka, skriver Metros esportredaktör Erik Glanell.

klar

Artikellänk är kopierad

Dagarna före OS-starten hölls en Starcraft-turnering som på flera sätt blev historisk. Sasha ”Scarlett” Hostyn blev första kvinna att vinna en så stor titel inom spelet. Turneringen hade stöd från IOK, Internationella olympiska kommittén, och i studions bakgrund siktades de majestätiska olympiska ringarna.

Det kändes stort. Märkligt. Mäktigt. Tanken for genom huvudet: Är esporten så här nära ett rejält erkännande nu? Kittlande.

Flörten mellan OS och esporten har däremot inte tagits emot med samma entusiasm från alla håll. Aftonbladet-krönikören Malin Wollin hävde till exempel ur sig att om esporten, baserat på sin popularitet, skulle ta sig in i OS så kunde lika gärna porrsurfande göra detsamma.

Jag vet att det är halt ute, men vilken tankevurpa!

Den dubble OS-medaljören och alpinåkaren Ted Ligety hävdade bestämt att esporten inte hade något i OS att göra. Argumentet var som vanligt att olympiska sporter kräver en fysisk ansträngning. Ingen rimlig person skulle heller hävda att esporten är lika utmattande som utförsåkning. Däremot innebär esport en fysisk ansträngning även om den är mer finmotorisk än att sätta skären i storslalombacken.

Dessutom glömmer Ligety sporter som curling och skytte. Missförstå mig inte. Curling är en av få sporter jag faktiskt njuter av i vinterspelen. Att spela schack på is eller att sikta med en pickadoll är däremot inget som får svetten att lacka. För att inte nämna konst som var en OS gren från 1912-1948.

Och vad spelar kritikernas röster för roll när IOK efter det Olympiska toppmötet förra året meddelade att de är av en annan åsikt.

”Tävlingsinriktad esport kan anses vara en sportaktivitet och spelarna förbereder sig och tränar med en intensitet som kan jämföras med atleter i traditionell sport”, skrev de i ett uttalande då.

Asien har en nyckelroll i esportens fortsatta framfart i OS-sammanhang. Årets tävlingar går som bekant i Sydkorea följt av sommarspelen i Japan och sedan vinterspelen i Kina. I augusti blir esporten en uppvisningsgren i Asiatiska spelen (typ OS lillebror) för att bli medaljgren 2022 när tävlingarna kommer till Kina.

Om det någonsin varit tid för esport i OS så är det nu.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Glanell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro