ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Erik Glanell: Snart kanske BOT är det finaste man kan kallas

Erik Glanell · 13 Aug 2018
Uppdaterad 13 Aug 2018

Foto: Pixabay, Twitch, Metro


Elon Musk-botarna har besegrat Dota 2-proffs till höger och vänster. Tiden när man hånades genom att kalla någon för bot är snart förbi.

klar

Artikellänk är kopierad

En så kallad bot är en spelare styrd med artificiell intelligens av datorn i ett spel. Många skulle däremot hävda att intelligensen hos dessa är försvinnande låg. Just av denna anledning har att sätta BOT framför en spelares namn – proffs eller amatör – blivit ett hånfullt sätt att beskriva personens oförmåga.

Den tiden kanske snart är förbi.

Under den prestigefulla Dota 2-turneringen The International förra året förlorade några av världens bästa spelare mot botar i 1 mot 1-matcher. Bottarna var framtagna av Elon Musk-företaget OpenAI och kunde på två veckor lära sig att totalt spela ut stjärnor som Sumail ”SumaiL” Hassan, Danil ”Dendi” Ishutin och svenske Per ”Pajkatt” Olsson Lille. Det var en slakt.

Resultatet sände en liten chockvåg genom esportvärlden där Dota 2 är ett av de mest komplicerade spelen.

Att en datorstyrd spelare individuellt kan rå på proffsen är ingenting som jag personligen tycker är en en stor grej. Det hade varit en helt annan grej om de spelade med och mot en full lineup, tänkte jag. De kan ju inte agera som ett lag… eller?

Surprise!

Nyligen slog botarna till igen. Den här gången i 5 mot 5-matcher mot spelare som tillhörde toppskiktet i Dota 2. Närmare bestämt från den främsta procenten i spelet. Resultatet? Skrämmande nog sopade datorn mattan med människolaget.

De spelade inte bara individuellt bra. De var ett lag som täckte upp för varandra. De kom till varandras hjälp och stred på ett sätt som tidigare kändes exklusivt för en mänsklig hjärna. Och det utan att behöva betänketid, reaktionsförmåga eller röstkommunikation. Det går en rysning genom kroppen…

LÄS MER: The Final Tribe gäster i Metro Esport Magazine-studion

Av de tre matcherna som spelades vann datorn de två första på sammanlagt runt 40 minuter. Det mänskliga laget vann visserligen den tredje matchen men resultatet säger ändå att det snart inte borde vara ett hån att liknas vid en bot. Det kanske till och med blir det finaste man kan kallas.

När det i mitten på augusti är dags för The International 8 är bot-laget på plats igen för att möta proffsen.

Jag satsar mina pengar på botarna.

LÄS MER
Han leder Metros esportgala i Globen
klar

Artikellänk är kopierad

Erik Glanell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro