ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Erik Hammar är Sveriges nya mästerkock: "Det är helt magiskt"

Gustaf Larsson · 4 Apr 2018
Uppdaterad 4 Apr 2018
Erik Hammar tog hem årets "Sveriges mästerkock". Nu släpper han kokbok.

Erik Hammar tog hem årets "Sveriges mästerkock". Nu släpper han kokbok. Foto: TV4/Meter/Daniel Ohlsson


Vinnaren av Sveriges mästerkock” är korad. Det blev Erik Hammar, 31 år från Stockholm, som knep segern före kompisen Adam Lund i finalen. ”Det är helt magiskt, mycket mer än vad jag vågat hoppas på”, säger vinnaren till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

De två finalisterna Adam Lund och Erik Hammar har kommit att bli nära vänner under programmets gång. Därför var det med tudelade känslor som den sistnämnda tog emot sitt segerbesked.

– Det är lite vemodigt eftersom att det var Adam jag ställdes mot. Han är också värd segern såklart, men jag är så otroligt glad över att jag vann. Det känns helt magiskt, mycket mer än vad jag vågat hoppas på.

I programmet har tittarna fått ta del av Erik Hammars ödmjuka inställning, både till sin egen matlagning och gentemot de andra tävlande. Inte sällan har han ursäktat sig inför juryn och förklarat vad maten han lagat har för brister. Det var, menar han, ett vinnande koncept.

– Jag har ett gammalt ordspråk som är att man aldrig ljuger om mat eller kärlek. Det juryn gillade med mig var att jag visste vad som inte var hundra procent bra. Om jag inte var nöjd med någonting på tallriken var jag öppen med det, vilket visar att man förstår sig på smaker.

Erik Hammars matintresse fanns med honom redan som barn. Hans kompisars föräldrar bjöd gärna och ofta hem honom på middag. Han älskade mat, all mat.

– Jag har alltid varit hungrig, alltid älskat mat. Men jag har liksom aldrig ätit på de fina krogarna. När jag började jobba som servitör blev jag helt hänförd. ”Hur kunde saker smaka så här gott?”. Efter ett tag började jag laga mat och testa mig fram. Hur man gjorde en risotto, hur man slår en bearnaise. Jag märkte snabbt att det inte var några trollkonster.

Finalisterna Adam Lund och Erik Hammar har kommit att bli nära vänner under programmet. Foto: TV4/Meter
Finalisterna Adam Lund och Erik Hammar har kommit att bli nära vänner under programmet. Foto: TV4/Meter

I programmet tävlade amatörkockar om äran att bli Sveriges nya mästerkock och, kanske framför allt, chansen att släppa sin egen kokbok. Erik Hammars bok ”Min franska matresa” tar läsarna genom den franska matlagningskonsten.

– För mig är det franska köket grunden till all modern matlagning. Jag vill alltid jobba med närproducerade råvaror, så det i kombination med det franska köket är stommen i nästan allt jag lagar.

Bokens är sprungen ur Erik Hammars intresse och matkunnande. Men resan har han, trots titeln, ännu inte hunnit med. Nyligen sa han upp sig från sitt jobb för att till fullo satsa på matlagningen och resan till sina drömmars matland står fortfarande högt upp på önskelistan.

– När jag får vinstpengarna sticker jag ner till Frankrike. Eftersom att jag är så himla intresserad vore det så sjukt kul att åka runt i alla de där byarna. Bourgogne. Vinlandskapen. Det hade varit fantastisk, men det är ju väldigt mycket som händer nu, så allt handlar om tid.

Några planer på att ställa sig i ett restaurangkök finns ännu inte, hans nyligen utblommade karriär till trots.

– Jag har jobbat som servitör och springpojke, men aldrig stått i köket. Jag har alltid varit intresserad och pratat med folk i köket, men jag har gått ifrån restaurangbranschen på så vis och jag kommer nog inte tillbaka. Om så skulle bli fallet är det att öppna eget som är min stora dröm.

Jordärtskockssoppa med tryffel från ”Min franska matresa”. Se recept nedan. Foto: Frida Wismar
Jordärtskockssoppa med tryffel från ”Min franska matresa”. Se recept nedan. Foto: Frida Wismar
pil
Ett av recepten ur Erik Hammars ”Min franska matresa”

Jordärtskockssoppa med tryffel

Tid cirka 40 minuter4 portioner

1 liter kycklingbuljong4 schalottenlökar, grovt hackade1 vitlöksklyfta, grovt hackad1 msk smör300 g jordärtskocka, skalad och skivad 200 g potatis, skalad och skivad4 kvistar timjan2 dl vitt vin3 dl grädde1 msk vitvinsvinägerfärsk svart tryffel, riven eller hyvlad, eller 1 tsk tryffelolja av bättre sortflingsaltTill servering60 g bacon, finskuret och knaperstekt

Värm upp buljongen. Fräs schalottenlök och vitlök i 3 minuter i en stor kastrull i smör utan att det tar färg. Tillsätt jordärtskocka, potatis och timjan och fräs ytterligare en minut. Tillsätt vinet och reducera till hälften.

Häll sedan på kycklingbuljongen och täck med lock. Låt sjuda i ca 20 minuter tills allt är mjukt.

Sila över buljongen i en bunke och lägg det andra i en matberedare med knivtillsats. Du kan även använda stavmixer. Tillsätt ca 1 dl av buljongen och mixa slätt. Tillsätt eventuellt mer vätska om det inte blir helt slätt.

Häll över den släta mixen i en kastrull och tillsätt grädde. Låt sjuda upp och smaka av med salt, vinäger och tryffel.

Servera soppan rykande varm med knaperstekt bacon.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro