ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Erik har sex med djur: Jag följer inte lagen”

Johan Wikén · 3 Okt 2015
Uppdaterad 5 Apr 2016
Erik ville vara anonym, bilden har ingenting med honom att göra.

Erik ville vara anonym, bilden har ingenting med honom att göra. Foto: Alamy


På särskilda nätforum samlas svenskar som har sex med djur. Erik, som är i 40-årsåldern, är en av dem. Jag är mest intresserad av hundar och kor”, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik beskriver sig själv som zoofil, en person med en sexuell dragning till djur. Redan i tio-tolvårsåldern började han fantisera om det. Och han uppger att han förverkligar sina fantasier genom att ha sex med djur.

– Ja, regelbundet. Jag är mest intresserad av hundar och kor.

►LÄS MER: GW Persson om djursexlagen: ”En mycket märklig lag”

Tidelag, könsumgänge mellan människa och djur, är förbjudet i Sverige sedan den 1 april 2014. Straffet är böter eller fängelse i högst två år. Ingen har lagförts för brottet sedan lagen trädde i kraft, enligt Brottsförebyggande rådet och polisen.

– Jag följer inte lagen och det gör nog inga andra zoofiler heller, säger Erik.

Men det är olagligt enligt svensk lag, hur ser du på det?

– Jag tycker det är en smula underligt att de som är emot "morallagar" i allmänhet inte tagit ställning mot det. Men så är ju zoofiler en grupp som saknar företrädare i det offentliga livet.

Hur försvarar du om djuren far illa?

– Det faller under de lagar om djurplågeri som redan finns, att klassa all djursex som djurplågeri hjälper inte ett dugg.

För att komma i kontakt med Erik registrerade vi oss på olika nätforum för zoofiler. De liknar vilka andra dejtingforum som helst – med skillnaden att det är djur som står i centrum. ”Söker hingst i Skåneland”, ”Par söker hanhund” och ”Erfaren hane för playdejt med tjej” är några typiska rubriker.

Här diskuterar folk anonymt hur och var de kan komma i kontakt med djur att ha sex med. Folk är väldigt försiktiga, det finns nämligen vissa som försöker ta reda på uppgifter om användarna för att försöka utpressa dem på olika sätt. Även Erik ligger väldigt lågt med sin läggning i vardagen.

– Jag har aldrig berättat det för någon i verkligheten.

LÄS MER: Lärare tvingade elever att ha sex med djur

Zoofili räknas som en sexuell avvikelse, en parafili. Katarina Görts Öberg är psykolog och psykoterapeut på Centrum för andrologi och sexualmedicin, CASM, vid Karolinska universitetssjukhuset. De har hjälplinjen PrevenTell för personer som upplever att de tappat kontrollen över sin sexualitet.

– Det är viktigt att det finns någonstans att vända sig för personer med sexuella avvikelser. Det kan ofta vara skamfyllt, i det fördolda blir det värre. Till oss kan man ringa anonymt och få hjälp, säger hon.

Det kan finnas flera olika förklaringar och faktorer, psykologiska som genetiska, till att en person har en sexuell avvikelse, menar Katarina Görts Öberg.   

– Det har också att göra med den kultur eller miljö som man har runt omkring sig. Det är på nätforum kulturen finns i dag, det är där man hittar likasinnade.

Erik har mycket riktigt kommit i kontakt med likasinnade via forum under åren. Han är besviken på att en stor del av dem verkar ointresserade av att försöka få mer acceptans i samhället.

– Många av de zoofiler jag haft kontakt med på nätet verkar antingen ha valt att leva i avskildhet med sina djur, nästan utan någon mänsklig kontakt, eller leva ett dubbelliv utan att de låter någon annan få reda på det.

Fotnot: Erik är ett fingerat namn.

Djurens rätt: ”Viktigt att samhället säger att det inte är okej”

Djurens rätt har varit pådrivande i frågan om att kriminalisera tidelag. ”Det är viktigt att samhället säger att det inte är okej”, tycker Moa Richter Hagert på Djurens rätt.

När förbudet mot tidelag klubbades förra året var det en seger för djurrätts- och djurskyddsorganisationen Djurens rätt.

– Det är en fråga som vi har jobbat med länge. Vi ser det som vår uppgift att föra djurens talan och lyfta djurens intresse. I en bredare mening vill vi flytta djur från saksidan till personsidan i lagen och utöka djurens rättigheter, säger Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig på Djurens rätt.

Trots att ingen har lagförts enligt den nya lagen på ett och ett halvt år tycker hon att den fyller en viktig funktion.

– Det är viktigt att samhället säger att det inte är okej. Det går ju aldrig att som människa få samtycke av ett djur som inte kan uttrycka sin egen röst.

Moa Richert Hagert, Djurens rätt.
Moa Richert Hagert, Djurens rätt.Foto: Press
klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro