ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Erika Augustinssons kolumn

Stockholm Mona Johansson · 15 Dec 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Äntligen är den värsta klimathysterin över. “Planeten” har gått i graven och mediakampanjerna tonas ner. Så där, fääärdigt. Vi andas ut och gör som vi brukar. Flyger till London över lunchen, sätter upp extra mycket juleljus, kör bil från tre-fyra julmiddagar över hela Sverige och äter mat som flygs hit från hela världen. Oron hos oss miljömuppar är att det ska vara just så. Att nu när klimat-och miljöproblemen har uppmärksammats i några veckor så kan vi återgå till det normala. Att vi kommer vi fortsätta hänga läpp och vara arga på politiker som fattar beslut som gör det “skitdyrt” att köra bil i stan, grina när elbolagen höjer priserna eller ironisera när något pretto frågar om vi verkligen behöver tre tv-apparater. Fast vi anar att detta är ett långsiktigt arbete som bara börjat. Det är nu miljö-tänket måste integreras i varje steg vi tar. Och det kommer bli dyrt, vara obekvämt och ta tid. Människan är av naturen lat. Och i västvärlden är vi dessutom bortskämda. Att ändra beteende och vanor är det svåraste som finns. Alla som någonsin gått i terapi är medvetna om detta. Det är en sak att fatta, en helt annan sak att acceptera och göra. Har du ens övervägt att ta tåget istället för flyget hem i jul? Näst efter vår energikonsumtion så är transporter den värsta utsläppsboven. Flyget är en så svår nöt att knäcka att de inte ens är med övrig industris diskussion kring EU:s utsläppsrätter. I svenska resekataloger står inte ett ord om klimatproblemen. Var tog Sveriges världsledande miljöprofil vägen? Var finns eko-resorna? Om man sätter samman tsunamikatastrofen med klimatförändringarna så framstår plötsligt inte Fritidsresor och Lottie Knutsson som hjältar. Det är som om hela resebranchen blundar, räknar till tre och hoppas att det här snart ska vara över. Så att “rädda planeten” hänger mycket på dig, som konsument och individ. Ett tungt och förvirrande ansvar att bära. Därför gillar jag idén att börja med att skapa ett personligt etiskt system. Egna principer för hur vi vill leva våra liv. Vad är okej och vad är inte okej för just dig? Ett system garanterat fritt från fiffel eftersom att inte följa sina egna principer är ungefär som att fuska på gymmet- den enda du lurar är dig själv. Och om du är en av dem som tror att det inte spelar någon roll, så vill jag påminna dig om att det är ditt agerande och dina påtryckningar som tvingar företag och politiker att i slutändan fatta rätt beslut.

-SJ, SJ gamle vän. Varför fattar ni inte vilken fördel ni har jämfört med flyget? Fler avgångar, snabbare tåg och sänkta priser kammar hem framtidens kunder.

+Miljöreportrarna på de stora redaktionerna dammas av igen efter att ha tillbringat 90-talet i en skrubb vid toadörren. Välkomna tillbaka.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Mona Johansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro