ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Erika får syssla med häftig teknik i Paris

Anders Frick · 24 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Namn: Erika Ödlund. Ålder: 27 år. Bor: Paris i Frankrike. Arbetar: Som industridoktorand på medicinteknikföretaget Imagine Eyes. Utbildning: Civilingenjör Yi (Teknisk fysik och elektroteknik, internationell). 

Namn: Erika Ödlund. Ålder: 27 år. Bor: Paris i Frankrike. Arbetar: Som industridoktorand på medicinteknikföretaget Imagine Eyes. Utbildning: Civilingenjör Yi (Teknisk fysik och elektroteknik, internationell).  Foto: Anders Frick


klar

Artikellänk är kopierad

Erika Ödlund fick via exjobbet på CERN arbete som industridoktorand på det franska medicin-teknikföretaget Imagine Eyes i Paris. Här forskar hon fram nya typer av ögonläkarverktyg.– Målet är att ta bilder på ögats näthinna för att kunna diagnostisera ålderssynthet och för att studera fotoreceptorceller på näthinnan säger Erika Ödlund.Arbetet på Imagine Eyes i Paris är finansierad av EU genom Marie Curie-programmet. Hit kom hon efter civilingenjörsstudierna i Linköping och det ett-åriga exjobbet på partikelforskningslaboratoriet CERN i Schweiz.

– Jag skickade helt enkelt in en ansökan och blev sedan antagen. Att jag har ingenjörsbakgrund och kan två språk utöver modersmålet var givetvis en fördel, säger Erika Ödlund.På Imagine Eyes sysslar hon med tillämpad forskning, inriktad mot medicinteknik. Erika och hennes kolleger tar fram diagnosverktyg till ögonläkare. I praktiken betyder det mycket programmering, speciellt för hennes eget projekt – en deformerbar spegel som på olika sätt kan korrigera ljus som kommer in i ögat.– Det här är superhäftig, ny och spännande teknik.Erika Ödlund arbetar 39 timmar per vecka, och miljön på jobbet är relativt internationell och lik andra forskningsmiljöer i världen. En hel del resor blir det också, senast till en ögonforskningskonferens i Florida. Och om några veckor bär det av till Barcelona.Sedan barnsben har Erika sysslat med orientering. Men på fritiden blir det numera mest rullskridskoåkning och cykling, ofta med de gratiscyklar som finns överallt i Paris. Två maratonlopp har hon också hunnit med under våren, liksom att vara med i ett 24-timmars rullskridskolopp på Le Mans. Dessutom arbetar hon ibland med Restos du Cœur, ett slags soppkök för hemlösa.– Jag går till Svenska kyrkan på jul, men i övrigt har jag aktivt gått in för att hålla mig undan den svenska communityn i Paris, eftersom jag vill ta del av den lokala kulturen. Paris har ett stort kulturutbud, och det är tiden – inte staden – som sätter begränsningarna, säger Erika Ödlund.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Frick
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro