ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Eriks sexmissbruk avslöjades på löpsedel – det blev hans räddning

Julia Kimell · 24 Nov 2015
Uppdaterad 29 Nov 2015
Erik Sundby började leva för femton år sedan då han äntligen kunde bli sårbar efter år av sex- och drogmissbruk. Han har inte ens något foto på sig som är äldre än så.

Erik Sundby började leva för femton år sedan då han äntligen kunde bli sårbar efter år av sex- och drogmissbruk. Han har inte ens något foto på sig som är äldre än så. Foto: Alamy/Paul Quant


För Erik Sundby började det redan i barndomen då droger och porr snart blev hans tillflykt. Tills den dag han inte kunde blunda för sanningen längre.

klar

Artikellänk är kopierad

I barndomen försökte Erik Sundby, 63, fly sin dystopiska tillvaro. Han började nyttja droger redan som elvaåring.

– Porren blev en lättnad, men jag har haft väldigt svårt att vara intim fullt ut, trots att jag haft både sambos och varit gift. Så fort det blivit allvar har jag flytt. Jag har inte kunnat vara i en nära, sårbar relation, säger han.

– Om man ser till min historia hade det snarare varit konstigt om jag inte blivit sexmissbrukare.

Efter decennier av drogmissbruk slog han sig fri och började jobba som socialarbetare, mot droger. Men en dag fann man återkommande porrhistorik på hans kommunala dator. Med skandalrubriker och uppsägning som följd.

– Där och då nådde jag botten. Allt jag byggt upp raserades och jag hade två väldigt tydliga val: att ta livet av mig eller söka hjälp. När löpsedlarna skrev om konsulten som avslöjats med porr visste alla att det var jag. Min första reaktion var att förneka, samtidigt som jag var så trött på att ljuga. Det finns väl inget som är så sårbart och tabubelagt som människans sexualitet, säger han.

►LÄS MER:  Sexmissbruk kommunens ansvar

Eriks husläkare föreslog att han skulle börja ta antidepressiv medicin.

– Men det hjälpte inte.

Lösningen blev de egenstartade SAA-mötena (anonyma sexmissbrukare ) med eget behandlingsmaterial. Ett år tog det innan medlem nummer två klev in.

►LÄS MER:  Sexmissbrukare sökte hjälp – ofredade terapeut

Gruppen växte och Erik kunde äntligen känna sig sårbar och öppen – med partner och barn. Vid 50 års ålder kunde äntligen livet starta. Han köpte blommor och tackkort till journalisten som skrev den avslöjande artikeln om honom.  Nu driver Erik en egen klinik, som också fokuserar på anhöriga – en ofta traumatiserad grupp.

– Jag tror det är en tidsfråga innan sexberoende börjar ses som ett verkligt problem i sjukvården.  Alla signaler tyder på att internetporren eskalerat. Uppkoppling leder till bortkoppling. Många unga får sin sexuella uppfostran genom porr. Som en direkt konsekvens klarar de sedan inte av att ha sex i verkligheten. Man kickar inte längre. 

Psykologen: ”Beteckningen sexmissbruk är missvisande”

Det som kallas sexmissbruk har andra grunder än drog- och alkoholmissbruk eller andra substansberoenden. Dessutom är det svårt att få fram statistik över hur vanligt det är bland svenskarna.

Jonas Hallberg är doktorand och psykolog med inriktning på hypersexuella störningar. Han är bland annat med och utvecklar nya behandlingssätt. 

– Sexmissbruk är en typ av problembeteende som gått under flera olika namn sedan man började forska kring problembilden. Men problembilden karaktäriseras av att den drabbade individen upplever svårigheter att kontrollera omfattningen av sina sexuella fantasier, behov eller beteenden och att detta leder till för individen negativa konsekvenser, säger han.

”Sexual addiction” har varit en diagnos i American Psychiatric Associations diagnossystem DMS, men har tagits bort på grund av bristande underlag. Anledningen är att de symptom man förknippar med missbruk inte har kunnat hittas i studier – man har inte sett någon toleransökning eller abstinenssymptom, som hittas hos substansberoenden.

Jonas Hallberg förklarar att det är svårt att säga hur vanligt det är med sexmissbruk i Sverige, eftersom själva begreppet är problematiskt.

– Någon prevalensstudie har inte genomförts på den svenska populationen, men det ter  sig någorlunda rimligt att besvären drabbar 3-6 procent, vilket är de amerikanska siffrorna för hypersexuellt beteende. Det är inte riktigt samma sak som sexmissbruk eller hypersexuell störning.

klar

Artikellänk är kopierad

Julia Kimell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro