ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Erkännanden växer ofta fram"

TT · 23 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Ulf Åsgård är expert på gärningsmannaprofiler och har bland annat tagit fram profiler åt Säpo och Rikskriminalen.- I de allra flesta fall så växer erkännanden fram, säger Ulf Åsgård.

Åsgård har ingen detaljkunskap i fallet med den 29-åriga kvinnan men han har följt mediernas rapportering. Den misstänkte mannen har erkänt att han dödade kvinnan men hävdar att det skedde oavsiktligt genom en knuff efter en hetsig ordväxling om hans sätt att köra bil.

Är den misstänkte mannens berättelse rimlig?- Den är både rimlig och orimlig. Det kan vara så, men det kan vara på ett helt annat sätt.

Varför erkände han inte direkt?- Man växer in i rollen som bekännare, det är en process. Hans berättelse är kanske inte ens fullständig än. Det är kanske inte heller är den senaste versionen som kommit offentligheten till del.

Vilken typ av gärningsman hade du föreställt dig?- Obduktionen är inte genomförd, och jag har ingen fullständig offerkunskap, så jag har med andra ord inte riktigt kunnat göra mig någon föreställning.

Åsgård berättar att när man gör en gärningsmannaprofil på en okänd gärningsman så börjar man med att skaffa sig kunskap om offret, vittnesiakttagelser kring brottsplatsen och information av de tekniska undersökningarna. Med det som bas analyseras och rekonstrueras brottet.- Då faller variabler om gärningsmannen ut och sedan kan samla ihop dem skapa en gärningsmannaprofil. Men i det här fallet fanns en person som infångad med hjälp av konventionella och rimliga medel.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro