ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Escape plan” – för seg actionfilm

Elin Larsson · 5 Dec 2013
Uppdaterad 5 Dec 2013
Sylvester Stallone och Arnold Schwarzenegger spelar tillsammans i Mikael Håfströms ”Escape plan”. Det tar lite för lång tid innan filmen tar fart, menar Elin Larsson. 

Sylvester Stallone och Arnold Schwarzenegger spelar tillsammans i Mikael Håfströms ”Escape plan”. Det tar lite för lång tid innan filmen tar fart, menar Elin Larsson.  Foto: Nordisk film


klar

Artikellänk är kopierad

Mikael Håfström har inte väckt någon större uppmärksamhet i Sverige sedan ”Ondskan” kom för drygt tio år sedan. Hollywoodfilmerna som följt har knappast fått samma genomslag. Därför är det roligt att nu se hans namn tillsammans med actionrävarna Sylvester Stallone och Arnold Schwarzenegger på en bioaffisch.

Men vi kan nog främst tacka Slys ”Expendables”-framgångar för att vi får se detta på bio. Bortsett från sina dragplåster bjuder den mest på logiska luckor, skådespelare vars agenter borde ha fått kicken för länge sedan och rollfigurer grovhuggna som runstenar. Ja, ”Escape plan” hade lika gärna kunnat skeppas direkt ut i dvd-ställen på landets matvarubutiker. Bättre rullar har drabbats av det ödet.

Stallone spelar Ray Breslin, en man vars affärsidé bygger på att han bryter sig ut från högsäkerhetsanstalter i syfte att avslöja bristerna i deras system. Men en dag tar han sig an ett uppdrag som visar sig vara mer än omöjligt. Han hamnar på en anläggning där en sadistisk fängelsechef (Jim Caviezel) använder Breslins egna erfarenheter mot honom. För att ha en chans att fly måste han ta hjälp av en medfånge, Emil Rottmayer (Schwarzenegger).

Trovärdighet har aldrig varit högsta prioritet för den här sortens filmer, därför fungerar ”Escape plan” som bäst när den släpper lös sina ärrade stjärnor i rent actionraffel. Tyvärr tar det ganska lång tid innan vi når dit.

80-talets b-rullar verkar finnas i Håfströms dna, för han tar, tacksamt nog, sin uppgift på allvar. Det gör att vi slipper de mest forcerade referenser som annars är vanliga i den här typen av old school-hyllningar. För dem som växt upp med flimriga andra- och tredjehands-vhs-kopior av ”Commando”- och ”Cobra” fungerar ”Escape plan” som en fin, men kanske väl snäll, påminnelse om den tid som flytt. 

klar

Artikellänk är kopierad

Elin Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro