ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Esport-världens mäktigaste: ESL ska bli som Champions league

Henrik Ek · 10 Okt 2017
Uppdaterad 10 Okt 2017
Jørgen Madsen Lindemann är MTG:s vd – och därmed en av världens mäktigaste esportchefer.

Jørgen Madsen Lindemann är MTG:s vd – och därmed en av världens mäktigaste esportchefer.


Svenska MTG har på bara två år blivit världens största esport-ägare med både ESL och Dreamhack i koncernen. Och det kommer inte att stanna där, säger företagets vd Jørgen Madsen Lindemann när Metro träffar honom i samband med ESL One i New York.

klar

Artikellänk är kopierad

MISSA INTE: Se alla avsnitt av Metros satsning Esport-tv här!

Det får ses som ett erkännande att bolaget som i evigheter ägt sändningsrättigheterna till just Champions league på senare tid valt att fokusera sin energi på esport.

Svenska MTG gick in i världens största esport-organisation ESL för drygt två år sedan. Samma år lade mediejätten också beslag på den svenska, något mindre, motsvarigheten Dreamhack.

Det gör företaget till världens starkaste aktör på esportområdet, och eftersom Jørgen Madsen Lindemann är vd för MTG är han (beroende på hur du räknar) esportens mäktigaste aktör.

– Jag är mer en påhejare, säger han med ett skratt när han presenteras med teorin om positionen.

Han konstaterar att hans egen bakgrund givetvis inte är inom esporten alls, att han bara testat Counter strike några gånger (”men min son spelar mycket”) och att det inte är det viktigaste som finns att just han är en aktiv spelare.

– Vi är historieberättare. Vi vet vad som är bra ”story telling” och det har förstås inte undgått oss att underhållning för unga i dag är något annat än det var tidigare. Precis som att människor slutar läsa papperstidningar, som du kanske märkt, så märker vi ett skifte i beteende. Och vi vill vara där för den nya typen av story telling som nu äger rum, säger han.

Affärsplanen för vad ägarbolaget vill göra med Dreamhack och ESL och alla andra organisationer som MTG överväger att lägga vantarna på är enkel; Se till att det finns gott om regionala gräsrotstävlingar runt om i världen och att ESL blir ett Champions league där alla de bästa gör upp.

– Vi har en relevant historia att berätta i och med det här, och många andra vill vara del av det, säger Madsen Lindemann och poängterar att MTG i dag, genom esporten, blivit en global spelare med direktlina till jättar som Google och Facebook.

– Facebook sänder 5 000 timmar av våra live-event. 34 procent av alla Twich-strömmar kommer från oss, säger han stolt.

MTG har förvisso inte längre OS i sina erbjudanden efter att ha förlorat ett budkrig med Discovery – men det är ändå med glädje i rösten som Madsen Lindemann tar strid för att esporten ska få plats i kommande olympiader.

– Den där debatten – det spelar ingen roll vad kritikerna säger. Det här ÄR sport. Det är spelare som tränar hårt, lever som professionella idrottsmän och tävlar om stora prispengar. Vi får se när vi får se esport i OS, men jag tror inte det är omöjligt till Paris (år 2024). Det låter som att det kan ske, säger han och understryker att de är viktigt att den dagen vara en stark kraft inom sporten.

I likhet med vad NBA och NHL är för basket och hockey när det kommer till OS-medverkan.

Hur ser den närmaste framtiden ut för er esportsatsning?

– Vi kommer satsa på fler tävlingar och därmed fler strömmar. Vi kommer bara att investera mer och mer i det här. Vi vill ha de bästa tävlingarna med de bästa lagen och de flesta fansen.

Vad säger du till föräldrar i dag vars barn vill bli esportproffs och spela i era tävlingar?

– Det låter ju som en fantastisk idé. Min son spelar mycket själv. Det är inte bara unga barn utan ambition som vill spela esport. Det växer och blir större och om det är en passion, satsa på det.

klar

Artikellänk är kopierad

Henrik Ek
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro