ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Esporten smyger sig in i SM-veckan från oväntat håll

Erik Glanell · 24 Jan 2019
Uppdaterad 25 Jan 2019
För första gången någonsin ska en svensk mästare i virtuell bilsport utses under SM-veckan i Sundsvall.

För första gången någonsin ska en svensk mästare i virtuell bilsport utses under SM-veckan i Sundsvall. Foto: Studio 397


SM-veckan i Sundsvall är redan på förhand historiskt. För första gången någonsin finns en esport med bland de andra sporterna.

klar

Artikellänk är kopierad

Förra året rapporterade SVT att 27 sporter var aktuella för SM-veckan – men ingen esport. Samma sak hade kunnat vara sant även i år om inte esporten för första gången smugits in från ett oväntat håll – genom Svenska bilsportförbundet.

Är med som bilsport

Under SM-veckan som håller på från 28 januari till 3 februari kommer det nämligen att tävlas i virtuell bilsport. Datormössen och tangentborden får dock lämnas hemma eftersom tävlingen ska vara så nära verkligheten som möjligt med ratt, tävlingsstol och aluminiumrigg. Även om det inte var ett krav för att få sporten godkänd i mästerskapet.

– Vi är med som en bilsport och inte som en esport. Det har inte varit något snack om att det skulle vara något annat än ratt och pedaler. Det var det här vi ville arrangera, det ska vara på rätt nivå, säger Eric Stranne, ordförande utskottet Virtuell Bilsport.

24 förare gör upp

Nära 100 personer deltog i kvalen till mästerskapet som spelas i simulatorn rFactor 2. I Sundsvall kommer de 24 bästa förarna att göra upp om SM-titeln.

Virtuell bilsports närvaro under mästerskapsveckan väcker också frågan om andra förbund rent teoretiskt skulle kunna göra samma sak. Taekwondoförbundet skulle kunna anordna Street Fighter-tävlingar. Fotbollförbundet skulle kunna anordna Fifa-turnering. Skytteförbundet skulle kanske till och med kunna anordna tävlingar i ett FPS-spel.

Skillnad på andra spel

Bilsportförbundets Eric Stranne ser att man till viss del kan resonera på det sättet men att det däremot finns en uppenbar skillnad sporterna emellan.

– Du kan ju ta någon som tränat i bilsimulatorer och sätta i en bil så har de koll på grejerna. Det i sig gör att den här kopplingen till sporten är mycket närmare än vad andra spel är. Bara för att man är bra på Fifa betyder det inte att man är bra på fotboll. Det är inte överförbart på samma sätt, säger han.

LÄS MER
CS:GO-scenen sluter upp mot hatet med #stoptoxicity

Annons:

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Glanell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro