ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Esportprofilernas krav efter skjutningen i Florida

Erik Glanell · 27 Aug 2018
Uppdaterad 27 Aug 2018
Flera esportare uttryckte sin sorg på Twitter. Men också frustration över brister i säkerheten på stora evenemang.

Flera esportare uttryckte sin sorg på Twitter. Men också frustration över brister i säkerheten på stora evenemang. Foto: TT, Twitter/skärmdump


Höj säkerheten. Det är budskapet från flera namnkunniga esport-profiler efter masskjutningen i Jacksonville, Florida.

klar

Artikellänk är kopierad

Två personer sköts till döds och elva skadades när en 24-årig man öppnade eld under en Madden-turnering i Florida i Söndags. Turneringen var ett kval till en större tävling i spelet och sändes live på Twitch när skottlossningen började. Polisen har identifierat gärningsmannen som efter dådet valde att ta sitt eget liv.

Nu höjs röster i esportcommunityn om bristfälligt säkerhetstänk och krav på att arrangörer måste göra något åt situationen.

”Knappt någon säkerhet alls”

Streamern och Counter strike-profilen Jaryd ”summit1g” Lazar är en av dem som pekar på bristerna.

”Säkerheten på evenemang måste tas väldigt seriöst. 90 procent av de event jag har varit på har knappt någon säkerhet alls. Inte någon alls. Det är oacceptabelt”, skriver han på Twitter.

Lazar är dessutom långt ifrån ensam i sin upplevelse av bristfällig säkerhet i samband med esport-turneringar.

Ninjas in Pyjamas-profilen Lukas ”Kameeleon” Berc delar samma bild och poängterar även hur utbrett problemet är.

”Säkerheten är superdålig under esportevenemang… Speciellt om du är proffsspelare eller representant för en organisation. Jag har varit på massor av event i år utan att ha blivit kollad en enda gång. Det här gäller alla arrangörer”, skriver han.

Kräver högre beredskap

Grundaren av esportorganisationen Complexity gaming, Jason Lake, hade en av sina spelare på plats vid kvalturneringen där masskjutningen ägde rum. Spelaren, Drini ”YoungDrini” Gjoka, klarade sig dock utan några större fysiska skador. Nu kräver Lake högre beredskap hos arrangörerna.

”I dag bestämde sig någon för att skjuta på ett Madden-event i Jacksonville. Det är dags för esportevenemang, stora som små, att höja säkerheten för alla generellt och för spelarna i synnerhet, skriver han på Twitter.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Glanell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro