ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ESS i Lund jobbas fram i Köpenhamn

Peter Palmkvist/TT · 7 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Nu startar arbetet med projektera för den gigantiska forskningsanläggning ESS som ska byggas i Lund.

I Köpenhamn den 22—23 oktober får ESS sin nya europeiska styrgrupp.Hela den avancerade konstruktionen, som är värderad till cirka 13 miljarder kronor, ska uppdateras.- Ritningarna på hela anläggningen ska gås igenom, från första skruven till den sista, säger Roger Eriksson, informationschef för ESS Scandinavia.

På försommaren stod det klart att Lund och Sverige hade vunnit dragkampen med Spanien och Ungern om att få hysa den europeiska forskningsanläggningen. Tolv länder har nu ställt sig bakom projektet och dessa länder ska nu tillsammans forma det framtida ESS. Styrgruppen kan liknas vid en bolagsstyrelse, med insyn både i den tekniska utformningen och ekonomin.

Projekteringsfasen ska mynna ut i en miljökonsekvensbeskrivning, som i sin tur är en förutsättning för tillståndsprövningen av anläggningen. I budgetpropositionen nyligen utlovade regeringen 300 miljoner kronor till den inledande planeringsfasen av ESS.

ESS står för European Spallation Source. Anläggningen brukar beskrivas som ett jättelikt mikroskop, där ämnen kan studeras ner till atomnivå. I stället för ljus används neutroner för att genomlysa det material som studeras. ESS beräknas kunna vara fullt driftklar 2023.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Palmkvist/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro