ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Essaouira – lugnets kuststad i Marocko

Johan Öberg · 21 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Utanför saluhallen i Essaouira pågår fiskförsäljningen för fullt och i luften cirkulerar hungriga måsar.

Utanför saluhallen i Essaouira pågår fiskförsäljningen för fullt och i luften cirkulerar hungriga måsar.


klar

Artikellänk är kopierad

Marocko är lätt att älska, men kan vara väl intensivt. Då finns kuststaden Essaouira som ett skönt andningshål – här är stämningen mer tillbaka-lutad och den vackra stadskärnan har en välförtjänt plats på Unescos världsarvslista.Sen eftermiddag i fiskehamnen – båt efter båt kommer in med sin fångst. Inne i saluhallen ligger allt från stora hajar och svärdfiskar till silverglänsande små sardiner, redan snyggt packade i trälådor i väntan på köpare. Stämningen är livlig, men ingenting mot den utanför där hundratals människor säljer och köper fisk och luften är full av måsar, som hoppas på ett skrovmål.Solen formar det bastanta vakttornet till en silhuett, liksom öarna strax utanför, på romartiden centrum för utvinning av purpurfärg. Åt andra hållet lyser Essaouiras murar och vitkalkade fasader i det varma ljuset. Den som kan sin filmhistoria känner igen dem från Orson Welles filmatisering av ”Shakespeares Othello”.Solnedgången ses sedan bäst uppe från murarna, medan stora vågor dundrar in mot klipporna nedanför.Gamla stan är muromgärdad och det är en fröjd att promenera omkring i gränder med lokalt folkliv, hantverkare i arbete och en uppsjö av läckra butiker med vackra tyger, lampor, trä-föremål, fossiler med mera. Då och då hittar man små torg där man kan ta en espresso eller den marockanska nationaldrycken – starkt svart te med några rejäla kvistar färsk mynta i plus en massa socker. Vid muren mot havet jobbar rader av skickliga hantverkare specialiserade på föremål av thujaträ – allt från små askar till hela möblemang. Priserna är extremt låga för den höga kvaliteten – en given souvenir att ta med hem.Essaouira har dessutom en fin, halvmåneformad strand, väl skyddad från de stora vågorna. Men havet blir bara varmt några sommarmånader. Då är det bättre att hoppa med i någon av de fotbollsmatcher som alltid tycks pågå på den hårdpackade sanden.När mörkret sedan lagt sig består nattlivet av en rad bra restauranger, där de med skaldjur på menyerna är det givna valen. Festare har kommit fel, trots ryktena om motsatsen, sedan Jimi Hendrix var här några dagar på 60-talet.

3 andra höjdare du måste se när du besöker Marocko

Genuina Fez

Kunglig stad i norr, som har mycket gemensamt med Marrakech, men som ser långt färre turister. Fez har arabvärldens bäst bevarade medeltida stadskärna. Gå vilse i basarerna, upptäck moskéer, palats och de berömda garverierna.Känn dig som om du rest hundratals år tillbaka i tiden, en halv dags resa från Sverige.

Magiska Marrakech

Rader av privatägda palats i medinan har förvandlats till tusen-och-en-natt-hotell. Men att pruta sig fram i souken, äta gott nygrillat på jättetorget Djemaa el Fna, kolla folkliv, ormtjusare och alla skickliga hantverkare är också en höjdare.Missa inte de vackra trädgårdarna vid Atlasbergen.

Filmens Ouarzazate

Nyligen hade storfilmen ”Body of lies”, med Leonardo DiCaprio svensk premiär. Den utspelas i Jordanien, men är en av alla storfilmer som spelats in här i öknen öster om Atlasbergen. I dag finns det två stora filmstudior att besöka och på lyxhotellet Berbère Palace är chansen att du ser en filmstjärna stor.

Tips: Njut av världens dyraste olja

Arganolja är en marockansk specialitet, som får allt mer uppmärksamhet i gourmet- och skönhetskretsar. Oljan utvinns ur en nöt från arganträden, som helt dominerar landskapet i södra Marockos låglänta områden. Oljan anses ha en rad hälsobringande egenskaper, både invärtes och för huden. I Tiout, söder om Essaouira, ligger det första av många kvinnokooperativ som utvinner olja. Nötterna plockas på marken efter att traktens getter först satt i sig dem. Den hårda kärnan som getterna inte kan smälta, samlas in och knackas sönder för hand. Sedan pressas nöten till ljuvlig olja. Köper man den som kosmetika i Sverige kan 50 ml kosta 500 kronor. Köper man den fina matoljan direkt av kooperativen kostar den 500–700 kronor litern.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Öberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro