ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Essingeleden i akut behov av renovering

Mikael Hellmyrs · 29 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

LARM. Essingeleden är landets mest trafikerade väg – men i farligt dåligt skick. – Rustas den inte nu är det risk för brohaverier, säger Kenth Jansson, broexpert på Vägverket.

Många år av tung trafik har slitit mycket hårt på Essingeleden. Om inget görs riskerar den enligt experter till och med att haverera i framtiden – med svåra konsekvenser som följd då den dagligen trafikeras av 100 000-tals stockholmare.

– Jag är bekymrad. Gör vi inget nu för att förstärka bärigheten på Essingeleden kan det bli brohaverier i framtiden, säger Kenth Jansson.

Arbetena på Es­sing­e­leden kommer att innebära trafikstörningar på den redan hårt trafikerade led­en.  Det kan bli tal om av­stängningar.

Skadorna i tvärbalkarna på Fredhälls­bron och trafikplats Nyboda är mycket allvarliga. Sprickor har bildats samtidigt som armeringsjärnen i broarna rostangripits. Fram till 2010 måste en rad akuta åtgärder vidtas. Från den 1 mars i år medges exempelvis inga dispenser för fordon över 60 ton. – Det är den riktigt tunga trafiken som berörs, men visst kan det sträckvis bli avstängningar under helger till sommaren, säger Elisabeth Andersson, informationsansvarig på Vägverket.

Tanken med åtgärderna är att en mer omfattande renovering av Essingeleden nu kan flyttas fram 20 år.

Trafikpolisen Rolf Axelsson vittnar om den hårda trafiken: – När man står där ute hör man ju inte ens vad man tänker!

klar

Artikellänk är kopierad

Mikael Hellmyrs
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro