ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Etikettdoktorns bästa tips för ett lyckat påskfirande

Sophie Tanha · 20 Apr 2019
Uppdaterad 20 Apr 2019
Etikettdoktorn Mats Danielsson tipsar inför påsken.

Etikettdoktorn Mats Danielsson tipsar inför påsken. Foto: Privat/Genrebild


Vilka är veganens rättigheter och skyldigheter vid påskbordet? Hur kan man få stopp på en överförfriskad släktings drickande och får vi be farmor att lämna oss ifred i påsk? Etikettdoktorn guidar oss genom frågor vi ställer oss inför påskfirandet.

klar

Artikellänk är kopierad

Mats Danielsson är expert på vett och etikett och gör allt från att kommentera Nobelfesten till att föreläsa om artighet. Här svarar han på vanliga frågor som kan uppkomma när släkt och vänner samlas och ska komma överens.

Maten

”Mina släktingar har bestämt sig för att ha ett vegetariskt påskbord i år medan jag vill ha sill och lamm! Vad ska jag göra?”

– Är du gäst kan du inte ha synpunkter på vad värdfolket serverar eller hur de agerar. Väljer de att servera ett särskilt påskbord får du helt enkelt tacka och se glad ut. Försök att tänka att det blir spännande att prova något du inte brukar äta annars. Är du fortfarande inte mätt får du väl smita i väg för att köpa en varmkorv i smyg efteråt.

Kan påskbordet vara veganskt? Foto: TT
Kan påskbordet vara veganskt? Foto: TT

”Jag är själv vegan men får aldrig något alternativ att äta förutom kanske lite sallad. Hur kan jag se till att få veganska alternativ serverat?”

– Först och främst får du tala om i god tid att du behöver någon typ av specialkost. Egentligen ska en god gäst även erbjuda att själv ta med ett alternativ om det är ett bekymmer för värden. Jag var på en middag där åtta av tolv gäster krävde någon typ av specialkost, en var vegan, en annan LCHF,  någon ville ha glutenintolerant och så vidare. Det är helt omöjligt som värd att tillgodose allas preferenser där, då får de ta med sig lite själv. Men om någon är nötallergiker eller liknande borde värden så klart respektera detta och inte ha nötter på bordet.

Alkoholen

”Många pratar om en alkoholfri jul och att den är till för barnen. Gäller samma sak i påsk eller går det att servera nubbe och påsköl?”

– Det beror på vilken inställning man har till alkohol och hur man reagerar! Vi vet att barn tycker påverkade människor är lite konstiga och jobbiga, det ska vi inte utsätta dem för. Men kan man hantera en nubbe utan att det stör någon är det fritt fram för var och en att bestämma.

Hur säger man åt någon som druckit för mycket? Foto: Genrebild
Hur säger man åt någon som druckit för mycket? Foto: Genrebild

”Min släkting blir nästan alltid för full! Hur säger jag åt hen att ta det lugnt med alkoholen?”

– Det där är ett dilemma. Har de kanske någon partner med sig kan det vara en idé att prata med den om problemet. Är det någon nära dig tycker jag nog man kan ta personen åt sidan och säga ”nu är det nog färdigdrucket för din del.” Det är taskigt mot personen i fråga att inte låta den veta om att beteendet är oacceptabelt.

Diskussionerna

”Är det okej att prata politik?”

– Att diskutera ekonomi eller arbetslöshet är lite som att prata om sina sjukdomar. Åtminstone i början av sammankomsten är det kanske bäst att undvika det. Men är det några som tycker det är väldigt trevligt att diskutera politik och kan hålla det på en hövlig nivå så varför inte! Frågor som Bruneis nya sharialagar eller miljödemonstrationerna i Göteborg kan dessutom vara trevliga ämnen som engagerar vid påskbordet. Men undvik att skapa debatter eller tvinga någon tycka precis som du gör.

Viss politik, som miljödemonstrationer, är okej att prata om tycker Mats Danielsson. Foto: TT<span style=
Viss politik, som miljödemonstrationer, är okej att prata om tycker Mats Danielsson. Foto: TT<span style=

”Vad gör jag om någon uttrycker sig rasistiskt eller sexistiskt?”

– Då får du ta avstånd och kanske säga ”jag skulle uppskatta om vi inte använde den typen av kommentarer här.” Var och en ansvarar för sina egna uttalanden men om någon säger kränkande saker har du all rätt att säga ifrån. Men det är inte heller bra att sitta och vakta vad folk säger hela tiden heller. Ibland säger människor dumma saker, då är det enklast att bara låta det passera eller säga ”nu tycker jag att vi byter ämne.”

”Jag vill helst ta det lugnt och trivs bäst för mig själv, men mina släktingar brukar störa mig hela hela tiden. Hur kan jag säga ifrån?”

– Först och främst får du fråga dig: Vad vill den här personen egentligen? Är det möjligen så att din farmor vill prata med dig för att hon inte sett dig på ett tag, var då inte så självisk! Hon kanske sett fram emot att träffa dig i flera månader. Sen går det ofta bra smita undan på en promenad för lite ensamtid, men egentligen tycker jag att du kan ta med dig farmor då  också och låta henne umgås lite med dig.

klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Tanha
Sophie Tanha
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro