ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Etikettexperten ryter ifrån: Ta på dig tröja när du går till mataffären

Ida Gustafsson · 18 Maj 2016
Uppdaterad 23 Maj 2016

Bara för att temperaturerna är något utöver det vanliga, behöver inte du vara det. Att ha kläder på överkroppen mataffären är en bra regel att följa i sommar. Etikettexperten Mats Danielsson förklarar varför.

klar

Artikellänk är kopierad

Etikettexperten Mats Danielsson säger bestämt nej till bara överkroppar i mataffären: "Jag fattar inte vad de tycker är så elegant?".
Etikettexperten Mats Danielsson säger bestämt nej till bara överkroppar i mataffären: "Jag fattar inte vad de tycker är så elegant?".Foto: Alamy/Alto sas/Privat

Tänk dig själv, det är varmt ute, termometern ligger och dallrar kring 30-strecket. Du har solat på balkongen eller klippt gräset när du plötsligt blir sugen på lite jordgubbar. Och affären, den ligger ju så nära! Så du kanske tänker: ”Varför ska jag klä om sig och svetta ner mina kläder?”. 

Det är precis vad du ska göra: 

– Det är olämpligt att ha en klädsel om andra människor kan uppfatta den som anstötande eller otrevlig, du går ju till exempel inte in på en bättre restaurang i din sjabbigaste klädsel, säger Mats Danielsson.

LÄS MER
Jesper, 18, svettas extremt: ”Tröjan blir dyngsur”

– Jag fattar inte vad de tycker är så elegant? Vill de visa upp sin förhoppningsvis sin snygga kropp? Det är en vedertagen regel att du går påklädd in i mataffären, det gör du för att slippa bli bedömd för din kropp. Jag tror de flesta bryr sig om att visa vem du är och det tar mycket fokus från vem du är när du går klädd så. 

– Svaret är nej. 

Enligt vissa etikettexperter kan män inte ens gå i shorts, utan menar att huvudregeln för en gentleman är långbyxor. Enligt denna regel funkar shorts bara på stranden, i trädgården eller vid fritidsevenemang. 

LÄS MER
Ribbing sätter ner foten: Ha aldrig shorts i stan

Men det är ett synsätt som Mats Danielsson inte ser som ett problem. 

– Ärligt talat, vad är det som är så störigt? Om man har långa shorts, en linnekavaj och en ljus skjorta. Det är riktigt snyggt och absolut inga problem, säger han. 

– Sunt förnuft ska råda, shorts på män är okej. Men du får välja situation, det beror på vad du ska göra. Om du är hemma i trädgården och har arbetat i byxor och t-shirt och bara ska ner till Ica för att handla en lunch behöver du inte ha den snyggaste klädseln. Men om du står hemma i trädgården i tangabadbyxor kan jag rekommendera att du tar på dig något. 

Men hur är det när man är och badar och vill köpa glass i strandkiosken? 

– Så länge den ligger på stranden är det inga problem. Men om det är ett kvarter upp och in på ica-butiken kan man svepa om sig något, en badrock eller en sarong. Men så länge glasskiosken ligger på stranden har det ingen som helst betydelse, säger Mats Danielsson. LÄS MER: Fem enkla tips för att undvika fotsvett i sommar 

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro