ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Etikettexperten: Så hanterar du dina rasistiska släktingar i jul

Fredrik Tideman · 23 Dec 2015
Uppdaterad 24 Dec 2018
Upplagt för dålig stämning runt julbordet? Vi har pratat med journalisten och författaren Sofia Larsson om hur du bemöter rasistiska släktingar.

Upplagt för dålig stämning runt julbordet? Vi har pratat med journalisten och författaren Sofia Larsson om hur du bemöter rasistiska släktingar. Foto: Gorm Kallestad/TT & Privat


Har du ont i magen inför julfirandet där du ska träffa släkten? Att politiska – och kanske även främlingsfientliga – åsikter kommer fram när släkten samlas runt julbordet är något som många säkert kan relatera till.

klar

Artikellänk är kopierad

​Metro tog hjälp av Sofia Larsson, journalist och författare till ”Moderna etikettboken” för att få svar: Hur hanterar man sina rasistiska släktingar i jul?

Hur ska man bete sig när det uppstår politiska diskussioner runt julbordet?

– Det beror väl på vad man har för familj och släkt. Politiska diskussioner i sig behöver ju inte vara något negativt om alla tycker att det är givande att utbyta åsikter och perspektiv och behandlar varandra med respekt. Men vet man att det inte brukar funka så, så ska man nog avstyra på så tidigt stadium som möjligt, eftersom julen i sig är en högtid där nerverna redan ligger utanpå för många.

Hur ska man agera om det kommer fram främlingsfientliga åsikter?

– Hitta ett sätt som bottnar i en själv och ens egna värderingar, då är sannolikheten störst att man säger saker som får gensvar. Men det är väl alltid en god idé att säga något i stil med ”Jag hör vad du säger, men jag håller inte med. Jag tror på alla människors lika värde och därför kommer vi inte att komma längre i den här diskussionen, det är dessutom en dåligt vald tidpunkt.►LÄS MER: Släkten viktig för många julfirareÄr det okej att säga ifrån på skarpen?

– Självklart! Men man ska ju också vara medveten om att personen som kommer med dessa åsikter förmodligen redan är medveten om att de flesta i Sverige faktiskt inte håller med. När målet är att skapa mindre främlingsfientlighet, så får man försöka skapa mer förståelse och empati. Dock är det inte konstigt om man tröttnar på någon avlägsen kusins man som man träffar en gång om året och som alltid drar samma hatvisa. Han har ju redan pajat julstämningen, så ha inte dåligt samvete om du ger svar på tal.

Kan man fortsätta diskussionen och komma med egna argument, dra upp statistik och så vidare?

– Absolut, men det är inte fel att schemalägga denna diskussion till en tidpunkt när man kan sitta i lugn och ro och prata. Det känns bara onödigt att ha diskussionen inför en publik av barn som tycker att det är jobbigt med höjda röster och aggressiv stämning.►LÄS MER: Här kan den som firar jul dömas till fängelseKan man med gott samvete bara ignorera personen, eller måste man säga emot?

– Det är svårt att säga utan att veta kontexten. Men det finns olika sätt att reagera på, ibland kanske ett eftertänksamt mejl några dagar senare kan vara ett bättre sätt att nå fram till personen. Ibland är ett tydligt omedelbart avståndstagande bättre, speciellt om det finns någon i sällskapet som kan känna att de främlingsfientliga åsikterna är personligt riktade mot den. Då är det superviktigt att visa solidaritet och civilkurage.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Tideman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro