ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Etikettexperten: Så mycket ska du ge när brudparet vill ha pengar – för att slippa skämmas

Elinor Karlin · 13 Maj 2018
Uppdaterad 13 Maj 2018
Önskar sig brudparet bidrag till bröllopsresan?

Önskar sig brudparet bidrag till bröllopsresan? Foto: Privat, Luis Tosta/Unsplash


Att slippa fylla på prylberget blir ett allt vanligare önskemål från brudparet. Men att skänka kontanter är inte helt okontroversiellt. Så vet du vilken nivå du ska lägga dig på.

klar

Artikellänk är kopierad

Bröllopssäsongen är i full gång och med det kommer dilemmat för alla gäster – presenten. Många brudpar önskar sig pengar i stället för prylar som present – och många ställer sig frågande till hur mycket pengar man ska skänka bort. Enligt etikettexperten Mats Danielsson finns det ingen särskild nivå att hålla sig till.

– Man får ge efter egen förmåga. En del tycker att 100 kronor är mycket, säger han.

Han menar att fenomenet är något som tillkommit på senare år, och är själv skeptisk till det.

LÄS MER
Så har bröllopstrender förändrats genom åren

– Det ställer ofta till det för gästen. Jag är inte förtjust i det, men jag får acceptera att tiderna ändrar sig. Det bästa är om brudparet kan önska att gåvan sker anonymt så ingen behöver känna att de ger för lite. Då kan du ge 50 kronor utan att skämmas.

undersökning från Nordea 2011Enligt en är det inte bara Mats Danielsson som föredrar att ge bort presenter framför pengar. Runt 60 procent föredrog att ge presenter till sina barn och barnbarn på den stora dagen. Knappt 30 procent ville ge bort kontanter.

– Det finns inga krav på att ge det brudparet önskar sig, de kan bara önska. Det är oförskämt att inte visa uppskattning, då får man bara bita ihop och vara glad. Men det kan vara trevligt att följa brudparets önskemål, säger Mats Danielsson.

Enligt Nordeas undersökning skiljer det sig åt hur mycket man lägger på en bröllopspresent beroende på vem brudparet är. Ytligt bekanta ger man i genomsnitt presenter för ett värde av 380 kronor. Sina egna barn lägger man över 6000 kronor på i bröllopspresent. En digital penninggåva skickar du bäst i anslutning till festen, enligt Mats Danielsson. Antingen kvällen innan eller på väg dit. Sedan menar han att du har gjort ditt.

– Man ska inte ha med sig några blommor eller liknande, det blir ohanterligt för brudparet. Har man valt att skänka pengar digitalt så får man respektera brudparets önskemål.

klar

Artikellänk är kopierad

Elinor Karlin
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro