ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Etikettexperten: Så ska du bete dig ombord på flyget

Ida Gustafsson · 23 Maj 2016
Uppdaterad 23 Maj 2016
Mats Danielsson säger att det är viktigt att komma ihåg att det finns fler passagerare än en själv ombord. 

Mats Danielsson säger att det är viktigt att komma ihåg att det finns fler passagerare än en själv ombord.  Foto: Alamy/Tihov Travel Photography/Privat


Snart är det semesterdags! Vem har inte suttit på ett flyg där folk hänger i gångarna för att prata med sin kompis nere på 22B eller låter sina ungar springa genom hela planet. Men hur okej är det egentligen? Etikettexperten Mats Danielsson reder ut.

klar

Artikellänk är kopierad

Resan till solen tar flera timmar och mellan matserveringarna kan tiden går riktigt långsamt. Och flygresan handlar ofta om att man sitter i ett trångt utrymme med främlingar. Men det kan finnas de som inte vet hur man beter sig ombord och som ser planet som sitt privata vardagsrum som fäller sätet direkt efter matservering eller som står och hänger i gången för att snacka med kompisen ett par rader längre fram. LÄS MER: Här är världens mest ohyfsade flygpassagerare 

Metro ringde ”Etikettdoktorn” Mats Danielsson för att ta reda på hur den idealiska flygresenären ska uppföra sig i luften. 

– Det enklaste sättet är att ha en bra vett och etikett och att man följer personalens instruktioner. Och att man gör det på ett sådant sätt att man inser att det finns fler passagerare runt omkring en, säger han. 

Ett problem som kan uppstå är när resenärer som inte lyckats få platser bredvid varandra vill byta med en annan resenär.

– Man kan fråga artigt om det finns någon möjlighet att lösa det, men du kan inte kräva det av en person att den ska flytta på sig bara för att du ska få sitta bättre. LÄS MER: Vett- och etikett: Sommarplaggen du ska undvika på jobbet 

Om det inte löser sig utan kompisen får sitta kvar på sin plats flera rader bort, så är det okej att någon enstaka gång under resan gå dit och prata. Men det finns en del att tänka på: 

– När man reser sig, ta i armstöden och inte i nackstöden. Det är jobbigt för den som sitter framför. Och när man går i gången, då håller man inte sätena, det blir jobbigt för dem som sitter i dem. Sen ställer man sig inte med ändan mot en person som sitter och dricker kaffe, du får stå på ett sätt så att man inte stör de andra. 

Resenärer som vill ta en tupplur eller bara fälla sätet kan ju alltid fråga den som sitter bakom om det är okej, men det är inte alltid så lätt.  

– Det vet alla som suttit i ett flygplatssäte: hur lätt är det att vända sig 180 grader för att fråga den bakom? Det kan vara knepigt.

Etikettdoktorns tips är att fälla sätet lugnt och försiktigt, först litegrann så att den som sitter bakom hinner reagera. 

Småbarn som skriker får man acceptera, flygresenärer som reser utan barn får visa hänsyn:

– Barn begriper inte om de får tryck i öronen. Vi får alla köpa om det är så, alla har vi varit barn, det är det som är som är livet.  Han tipsar om att ta med pyssel eller leksaker som barnet gillar att sitta och greja med på egen hand. Men när leken blir tråkig och barnen får spring i benen är det okej att låta dem kila i gångarna – så länge personalen tillåter det. 

– Om man har en knodd på 3-4 år går det inte att begära att det ska sitta still. Vi andra får gilla läget, men som förälder kan man följa med dem. LÄS MER: Metros guide om vett- och etikettskola – om barn 

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro