ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Etikprofessorn: Etiskt haveri att boka Åkesson till Skavlan

Metro · 30 Mar 2015
Uppdaterad 30 Mar 2015

SD-ledaren Jimmie Åkessons medverkan i Skavlan” i fredags har lett till heta diskussioner. Om SVT tagit sitt ansvar borde han inte ha varit med överhuvudtaget i sitt nuvarande tillstånd. Det skriver etikprofessorn Göran Svensson.

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Svensson.
Göran Svensson.Foto: Privat.

SVT-programmet ”Skavlan” har nyligen rört upp en kritikerstorm både innan och efter att intervjun med Jimmy Åkesson sändes. Både SVT och NRK har fått mängder med telefonsamtal och kommentarer från sina tittare, som både varit positiva och negativa. Det är dock etiskt tveksamt av SVT och ”Skavlan” att bjuda in en person som är sjuk.

Thomas Hall, nöjeschef på SVT och ansvarig utgivare för Skavlan, säger till SVT Nyheter att det var väntat att intervjun skulle leda till tittarreaktioner. Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör på SVT, skriver på Tittarservice att Åkesson gavs tid att reflektera kring den sjukskrivning han avslutar, men också den politik han för. Fredrik Skavlan säger i en intervju med NRK att det aldrig varit intentionen att göra ett mysprogram. Dessa kommentarer visar på en avsaknad av en etisk diskussion kring lämpligheten att bjuda in en sjuk och samtidigt sjukskriven person till programmet. Om vi nu bortser från vem som satt i fåtöljen och i stället fokuserar på det som skedde under intervjun och ställer frågan: Var det etiskt försvarbart att under rådande förutsättningar bjuda in en person med en känd sjukdomsbild när personen fortfarande var sjukskriven? Det är uppenbart att SVT och ”Skavlan” inte resonerat kring det etiska dilemmat i att bjuda in en person som är sjuk och fortfarande sjukskriven. Det fanns flera personliga och besvärande omständigheter kring den inbjudna gästen och flera etiska varningsklockor som borde ha ringt – vissa som var kända i förväg och andra som kom fram under intervjun:

1. Gästen bekräftade på en av de första frågorna från programledaren att han är sjukskriven. 2. Gästen berättade att han tar antidepressiva mediciner, vilket betyder att han lider av depression och således fortfarande är sjuk.   3. Gästen påpekade att det vore omöjligt att omedelbart återgå i arbete utan arbetsträning när sjukskrivningen upphör, på grund av den sjukdom han lider av. 4. Intervjun påbörjades och det framgick tydligt att gästen gav ett skört och oroligt intryck samt att han inte mådde bra eller hade tillfrisknat tillräckligt från sin sjukdom.

Dessa faktorer borde möjligen ha fått SVT att avbryta, alternativt avstå från att sända, den förinspelade intervjun. SVT och ”Skavlan” borde kanske till och med avböjt att genomföra intervjun från första början, med tanke på att personen är sjukskriven. Journalistförbundet och Allmänhetens Pressombudsman betonar vikten av att värna om de publicistiska och yrkesetiska reglerna för journalistiskt arbete. Har dessa regler verkligen beaktats i planeringen och genomförandet av intervjun? De etiska varningsklockorna kring personens sjukdom och sjukskrivning verkar inte ha ringt hos SVT och ”Skavlan”. Faktum är att intervjun har skapat kraftfulla tittarreaktioner, men frågan om huruvida det var etiskt försvarbart av SVT och ”Skavlan” att sända intervjun kvarstår.

Göran Svensson Professor och forskningschef, Oslo School of Management

►LÄS MER: Här är Skavlans svar på kritiken med Jimmie Åkesson (SD)

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro