ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Etiopien-svenskar benådas

TT · 10 Sep 2012
Uppdaterad 10 Sep 2012

klar

Artikellänk är kopierad

Etiopien benådar de två journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye. De släpps de närmaste dagarna, uppger en källa för Reuters.

Sveriges ambassadör till Etiopien Jens Odlander vill inte säga någonting om uppgiften från Reuters. – Jag har ingen kommentar, säger han till TT.

"Omkring 1 900 fångar har benådats och ska friges inom de närmaste dagarna. De svenska journalisterna är en del av den gruppen," säger källan till Reuters. En presskonferens om benådningen ska hållas klockan 16 svensk tid, enligt källan.

Martin Schibbyes fru, Linnea Schibbye, vågar inte tro på att de senaste uppgifterna stämmer. – Jag vill ha en säkrare källa än en Reutersjournalist. Många spekulerar hej vilt nu så jag väntar innan jag uttalar mig. TT: Hur säker källa vill du ha, att uppgiften kommer från UD? – Ja.

– Vi får hoppas att det stämmer, säger Etiopienexperten Kjetil Tronvoll, som i och för sig inte har anledning att betvivla uppgiften. – Det skulle betyda att Meles Zenawi var färdig med att driva igenom beslutet och kommunicera det innan han dog, säger Tronvoll.

Han gör tolkningen att "Etiopien har fått vad man ville få ut av saken" och att det internationella, diplomatiska trycket till slut blev för stort.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro