ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Etnologen: Det heter pannkaka

Evelina Pålsson · 22 Apr 2016
Uppdaterad 22 Apr 2016
Plättar var en lite lyxigare rätt som kom först omkring 300 år efter pannkakan enligt etnologen Kurt Genrup.

Plättar var en lite lyxigare rätt som kom först omkring 300 år efter pannkakan enligt etnologen Kurt Genrup. Foto: Umeå Universitet/TT Nyhetsbyrån


Pannkaka eller plättar. Kär rätt har många namn. Men enligt etnologen Kurt Genrup är den rätta benämningen pannkaka.

klar

Artikellänk är kopierad

Med ingredienserna mjöl och vatten tillagades de första pannkakorna på stenar. Rätten har fler hundra år på nacken men det är ännu omtvistat om det heter pannkaka eller plättar. Men enligt Kurt Genrup, etnolog vid Umeå universitet som skrivit över 400 artiklar om matkultur finns det recept som avslöjar vilket som är det rätta ordet. Vilket SVT var först att rapportera om.

– Själva ordet pannkaka kom på 1500-talet då man började grädda smeten i en speciell panna, säger Kurt Genrup till Metro.

► LÄS MER: Här är Sveriges bästa pizzeria

På 1800-talet kom plättjärnen och smeten blev lyxigare. Då tillkom grädde och mjölk i smeten. Att bönderna började använde ugnar i stället för öppen eld ledde även till ugnspannkakans tillkomst. Rätterna kom att bli mycket populära i Sverige samt våra nordiska grannländer.

– Vi kanske är världens bästa plätt och pannkaksätare, säger Kurt Genrup och fortsätter.

– Den äldsta benämningen på rätten är pannkaka.

De små varianterna heter alltså plättar och de stora pannkaka. På engelska är namnet pancake. På tyska pfankuchen och på danska pandekage.

► LÄS MER: Äldre rasade – fick inte pannkakor till ärtsoppan

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro