ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Etnologen: Därför firar vi påsk

Metro · 25 Mar 2016
Uppdaterad 20 Apr 2019
Nu drar påskhelgen i gång och många runt om i landet går på lite påskledighet.

Nu drar påskhelgen i gång och många runt om i landet går på lite påskledighet. Foto: IBL


Varför vi firar påsk och var traditionerna verkligen kommer ifrån kan vara svårt att hålla koll på. Metro har pratat med etnologen Agneta Lilja som förklarar några av påskens traditioner.

klar

Artikellänk är kopierad

Själva påskhelgen består av fem dagar – skärtorsdagen, långfredagen, påskafton, påskdagen och annandag påsk. Påsken räknas som en av kristendomens mest betydelsefulla helger och har budskapet att påminna om Jesus lidande död och återuppståndelse, enligt Nordiska museet.

– Påsken handlar om Kristi liv och är en del av kyrkoåret som människor har firat länge och som nu har utformats till ett folkligt firande. I dag firar vi påsk genom att de flesta av oss är lediga från jobbet, vi köper hem mat, ägg och godis, umgås med varandra, ger barnen påskägg och inväntar våren, säger Agneta Lilja, lektor i etnologi vid Södertörns Högskola.

Varför äter vi så mycket ägg på påsken?

– Det är främst för att påsken infaller en tid när hönorna börjat värpa och att man då fick tillgång till mycket ägg. Sedan infaller påsken direkt efter den 40 dagar långa fastan där det var förbjudet att äta det, så det är skäl till att vi äter ägg på påsken även idag, säger hon.

Varför kommer traditionen med påskharen ifrån?

– Här i Sverige har vi inte haft någon påskhare, utan det är en tysk tradition som kommit hit till Sverige under 1800-talet. I Tyskland var det påskharen som kom med äggen och presenter, men traditionen har inte fått någon speciell spridning här i Sverige, säger hon.

Varför äter vi så mycket godis under påsken nuförtiden?

– Vi har nog ätit godis på påsken så långt tillbaka som man hade möjlighet att få tag på godis. Tidigare kunde man måla ägg i olika färger och ge till varandra, men godis är något som har blivit väldigt billigt att köpa och det är nog något som spelar in. I dag kan man köpa nästan hur mycket godis som helst, men hade man gjort det förr i tiden så hade det kostat en liten förmögenhet, säger hon.

Varför klär vi ut oss till påskkärringar på påsken?

– Det kommer från gamla folkliga föreställningar om att skärtorsdagen var häxornas natt. Förut föreställde man sig att häxorna påbörjade sin resa till Blåkulla den dagen och att de startade från kyrktornet. I dag klär barnen i stället ut sig till påskkärringar, säger hon.

LÄS MER
A-brunnar och svarta katter – här är bakgrunden till svenska vidskepelser
klar

Artikellänk är kopierad

Metro
Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro