ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ett år efter Pussy Riots punkbön: "Det blir en protestvåg"

Elina Bratt Lejring · 21 Feb 2013
Uppdaterad 21 Feb 2013
Pussy Riots kamp fortsätter Ur videon där Pussy Riot framför låten "Punk Prayer: Mother of God Drive Putin Away" i Kristus Frälsares katedral i Moskva

Pussy Riots kamp fortsätter Ur videon där Pussy Riot framför låten "Punk Prayer: Mother of God Drive Putin Away" i Kristus Frälsares katedral i Moskva Foto: Youtube


Idag är det ett år sedan det ryska konstnärskollektivet Pussy Riot framförde sin "Punkbön" i en katedral i Moskva. Två av medlemmarna sitter fortfarande fängslade, men kampen fortsätter utanför gallren.

klar

Artikellänk är kopierad

– Jag tror inte att det slutar så här, jag är övertygad om det blir en protestvåg, säger sångerskan Maria Liubitjeva till SR:s kulturnytt.

Hon är medlem i den ryska elektronicagruppen Barto, ett av de många ryska band som tagit tydlig ställning i den infekterade Pussy Riot-debatten.

Barto har bland annat gjort en låt där de tillsammans med rapparna i gruppen Katch blandar textrader ur Pussy Riots Putinkritiska "Punkbön" med egna kommentarer om rättsfallet. Den kontroversiella låten har väckt stor uppmärksamhet i Ryssland och vid flera tillfällen har konsertarrangörer ställt in redan inbokade konserter med Barto.

– Konsertarrangörerna hänvisade helt öppet till att Pussy Riot-fallet var så känsligt när de avbokade redan klara konserter med Barto, säger Maria Liubitjeva till SR:s kulturnytt.

Enligt henne har konflikterna kring Pussy Riot inte lugnat sig, trots att det kan verka så på ytan. Hon säger att missnöjet i samhället inte är mindre nu än tidigare.

Barto är bara en av många grupper runtom i världen som under veckan utför solidaritetsaktioner för att visa sitt stöd för Pussy Riot. Uppträdandet i katedralen för ett år sedan har startat en våg av sociala aktioner och nätverket freepussyriots.org enar aktivister från hela världen. 

I Barcelona kommer en stor konsert att hållas i morgon för att hedra gruppens kamp för yttrandefrihet. Bland annat kommer punkbanden Les Sueques och Viva Novia att stå på scen.

I Berlin, London, Köln och Montreal hålls liknande arrangemang i veckan. Arrangemangen engagerar förutom musiker även journalister, konstnärer och skådespelare.

Pyotr Verzilov  är medlem i det ryska konstnärskollektivet Voina (War). Han säger till en intervju med AFP att Pussy Riots kamp har avslöjat svagheter i Vladimir Putins styre.

– Putin har ingen grund för politisk optimism, för hans politiska system är svagt. Så det här inger hopp för förändring.

23-åriga Nadezhda Tolokonnikova är en av de två medlemmarna i gruppen som i dagsläget sitter fängslad i en fångkoloni i regionen Perm. I kolonin får fångarna tvätta sig i kallvatten och har varken skor eller kläder som är tillräckligt varma för den 30-gradiga kylan. 

Trots de dåliga förhållandena säger hon i en intervju med ryska Novaya Gazeta att hon inte ångrar att hon deltog i framförandet i katedralen.

– Nej, hur kan jag ångra något sådant?!

På frågan vad hon ska ägna sig åt när hon blir fri svarar hon:

– Jag tror inte att mitt liv och mina aktiviteter kommer förändras. Konst och politik, som innan.

För de av Pussy Riots medlemmar som i nuläget befinner sig utanför galler fortsätter det politiska arbetet. SR:s Kulturnytt har träffat en av dem, Jekaterina Samutsevitj. På frågan om de planerar nya aktioner svarar hon:

– Ja självklart. Men vi avslöjar aldrig våra planer så jag kan inte säga vad som händer härnäst.

klar

Artikellänk är kopierad

Elina Bratt Lejring
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro