ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ett år efter terrorn: De dog i lastbilsattacken på Drottninggatan

Linnea Bergman · 7 Apr 2018
Uppdaterad 7 Apr 2018
I målet mot den misstänkte gärningsmannen Rakhmat Akilov finns 155 målsäganden. Fem av dem är inte längre i livet.

I målet mot den misstänkte gärningsmannen Rakhmat Akilov finns 155 målsäganden. Fem av dem är inte längre i livet. Foto: Privat.


Ett år efter terrordådet på Drottninggatan minns vi de fem personer som miste sina liv i dådet.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Privat.
Foto: Privat.

Ebba Åkerlund, 11, Stockholm:

11-åriga Ebba skulle möta upp sin mamma när hon blev påkörd av lastbilen. Ebba hade egentligen pianolektion vid Odenplan vid klockan 14.00 på fredagar, men den var inställd just den här dagen. I samband med terrorattacken fick hennes mamma inte tag på henne via mobilen och blev alltmer orolig. Efter Ebbas död har hennes föräldrar startat varsin minnesfond.

Foto: Privat.
Foto: Privat.

Maïlys Dereymaeker, 31 år, Belgien

Turisten Maïlys Dereymaeker var psykolog och bodde i Lembeek i Halle söder om Bryssel tillsammans med sin 1,5 åriga son. Hon blev påkörd i korsningen Olof Palmes gata och Drottninggatan. Hennes passion i livet var musik, hon spelade flöjt i en ensemble och gav musiklektioner till barn.

Foto: Privat.
Foto: Privat.

Chris Bevington, 41, Stockholm

Britten Chris Bevington bodde i Sverige sedan tio år tillbaka med sin fru och två barn och arbetade som toppchef på Spotify. Chris Bevington lyckades rädda sin lille son genom att kasta iväg honom när lastbilen närmade sig men blev själv påkörd och avled.

Foto: Privat
Foto: Privat

Lena Wahlberg, 69, Ljungskile

Den pensionerade läraren Lena Wahlberg bodde i Ljungskile i Uddevalla och var på besök i Stockholm för att gå på trädgårdsmässan i Älvsjö tillsammans med vännen Marie Kide, 66, när de båda blev påkörda av lastbilen. Lena Wahlberg var även ordförande i människorättsorganisationen Amnesty i Ljungskile.

Foto: Privat.
Foto: Privat.

Marie Kide, 66, Trollhättan

Marie Kide var lärare på Kronans skola i Trollhättan. 2015 hade hon klarat sig undan attacken där Anton Lundin dödade tre personer med ett svärd på skolan. Hon var i Stockholm tillsammans med vännen Lena Wahlberg, 69, för att gå på trädgårdsmässan i Älvsjö. Marie Kide var även ledamot i utbildningsnämnden för Miljöpartiet  i Trollhättan.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro