ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Ett år efter valsegern – Trump har inte lyckats infria stora löften

David Peterson · 8 Nov 2017
Uppdaterad 8 Nov 2017
Vinsten kom som en överraskning – även för Trump.

Vinsten kom som en överraskning – även för Trump. Foto: AP


Det är ett år sedan Donald Trump tog hem spelet om Vita huset. Då var det tydligaste budskap enighet – men hittills har Trump snarare ökat sprickan i den amerikanska politiken.

klar

Artikellänk är kopierad

Rummet vibrerar. Publiken skanderar ”USA, USA, USA” när nyvalde Donald Trump långsamt går fram till podiet på hotellet New York Hilton Midtown. Trump har precis pratat med motståndaren Hillary Clinton och tagit emot ett nyskrivet tal, inte ens hans manusförfattare har förberett sig på vinst. I segerdeklarationen från hotellets scen uppmanar Trump sedan till enighet.

”Det är dags för oss att enas som ett folk. Jag kommer att vara president för alla amerikaner,” säger han.

Ett år senare har amerikanerna glidit allt längre ifrån varandra. Motsättningarna är inte nya men med Trump i Vita huset har det som tidigare dolde sig under ytan bubblat upp ordentligt, säger Merrick Tabor, statsvetare vid Stockholms universitet och expert på amerikansk politik.

– Han har knappast stått för något enande. Istället har han verkligen stått för politisering, bland annat av ras- och religionsfrågorna, och vi har sett väldigt starka reaktioner mot honom.

Donald Trumps kampanj var full av stordådiga löften – han utlovade en mur längs gränsen mot Mexiko, att riva upp sjukvårdsreformen Obamacare och att införa ett totalt inreseförbud till USA för muslimer. De löftena har han inte lyckats driva igenom.

– Han är inte särskilt bra på att samarbeta och vet inte hur det funkar. Istället hoppas han att kongressen driver igenom saker på egen hand. Då blir det inga resultat, säger Merrick Tabor.

Men den amerikanska presidenten har inte misslyckats med allt, enligt Frida Stranne, USA-forskare vid Högskolan i Halmstad.

”Han har hållit vad han lovat avseende att ställa till med liv bland etablissemanget i Washington och när det gäller att vara oberäknelig i utrikespolitiska frågor. Men framgång för en president mäts främst i hur mycket av sin politik man faktiskt får igenom som gör skillnad för människor och där har han inte varit framgångsrik alls,” skriver hon i ett mejl till Metro.

Samtidigt som Trumps presidentskap präglats av nederlag hovrar den speciellt tillsatte utredaren Robert Muellers granskning över Vita huset. I förra veckan åtalades Trumps kampanjchef Paul Manafort och för ett par dagar sedan läckte uppgifter om att presidentens förra säkerhetsrådgivare Michael Flynn kommer att åtalas.

– Det tycks finnas en viss oro i Vita huset om att Mueller kommer närmare vissa sanningar. Men för att nå hela vägen till Trump måste man kunna knyta honom till något brottsligt och även om man gör det krävs det en utdragen politisk process, säger Merrick Tabor.

Att Trump inte skulle sitta kvar hela mandatperioden är högst osannolikt, enligt Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

– Då måste det komma fram oerhört graverande uppgifter och det är mycket långt till dess. Just nu finns det ingenting som tyder på det. Men om det är nånstans sådana uppgifter skulle dyka upp är det i Muellers utredning, säger han.

Som president har Trump alltså inte åstadkommit särskilt mycket men som presidentkandidat lyckades han med något historiskt. Svenska partier har tidigare inspirerats av kampanjmetoder från andra sidan Atlanten och det är inte omöjligt att det svenska valåret kan komma att innehålla Trump-metoder.

”Förmodligen kommer Sverigedemokraterna, men kanske också andra partier att fånga upp hans budskap som gick ut på att göra USA starkt och säkert igen. Tänker vi oss det i vår kontext handlar det troligen om att stärka folkhemmet på nytt, värna svenska värderingar, vad det nu är, och kraftsamla kring polis och andra säkerhetsaspekter”, skriver Frida Stranne i ett mejl.

pil
Detta har hänt sedan valet

8 november 2016:

När vallokalerna börjar stänga står det klart att USA:s 45:e president heter Donald Trump.

6 december 2016:

Tidningen Time utnämner Trump till Årets person med motiveringen:

”För att ha påmint USA om att demagogi livnär sig på förtvivlan och att sanningen bara är så stark som förtroendet är för den som uttalar den, och för att ha gett kraft till en dold väljarskara genom att kanalisera dess ilska och rädsla och för att ha utformat morgondagens politiska kultur genom att riva gårdagens”.

6 januari 2017

Den amerikanska myndigheten NSA släpper en rapport som visar att Ryssland påverkade presidentvalet. Trump slår ifrån sig och säger att han inte har något med Ryssland att göra.

20 januari 2017

Trump installeras som president. Efter att ha svurit presidenteden säger han i ett tal att ”från och med nu sätter vi Amerika först. Amerika först.” Senare uppstår en debatt kring publikstorleken.

21 mars 2017

Trump nominering till Högsta domstolen går igenom.

9 maj 2017

FBI-chefen James Comey sparkas av Trump. Enligt Vita huset får han gå på grund av bristfällig kompetens men kritiker hävdar att det beror på att presidenten vill sätta stopp för granskningen av Rysslands påverkan på valet.

1 juni 2017

Trump meddelar att USA kommer att dra sig ur klimatavtalet från Paris.

8 augusti 2017

Efter att konflikten med Nordkorea trappats upp säger Trump att alla hot från landet kommer mötas med “eld och ursinne av ett slag som världen aldrig tidigare sett”.

15 augusti 2017

En våldsam neo-nazistisk demonstration i Charlottesville leder till en persons död. Trump säger att både nazisterna och motdemonstranterna agerat felaktigt.

30 oktober 2017

Två tidigare Trump-medarbetare, den förre kampanjchefen Paul Manafort och Rick Gates, åtalas på tolv punkter.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro