ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ett år med nya mobilförbudet – så många har åkt fast

Linnea Bergman · 31 Jan 2019
Uppdaterad 31 Jan 2019
Lagen kring att man inte får hålla i mobilen samtidigt som man kör har ett år på nacken. Många har fällts för brottet.

Lagen kring att man inte får hålla i mobilen samtidigt som man kör har ett år på nacken. Många har fällts för brottet. Foto: IBL.


Över 3 000 personer har åkt fast för att ha hållit i sin mobil samtidigt som de kört bil sedan det blev olagligt 1 februari 2018. "Att sitta bakom ratten och sms:a, det är klart att det är livsfarligt," säger poliskommissarie Erling Andersson.

klar

Artikellänk är kopierad

Ett sms som plingar till. Ett ögonblicks ouppmärksamhet. Med lite otur kan olyckan vara framme.

2016 uppskattade Transportstyrelsen att drygt 100 personer skadas i trafiken varje år efter att människor använt mobiltelefoner samtidigt som de kört bil.

Lagen skärptes för ett år sedan

Redan 1 januari 2013 kom en lag som sa att den som använder sin mobiltelefon på ett trafikfarligt sätt kan få böter. För precis ett år sedan, 1 februari 2018, skärptes den lagen till att man inte får hålla i mobiltelefonen samtidigt som man kör.

Men det är inte alla som har följt den nya lagen.

Åklagarmyndigheten har sedan 1 februari 2018 och fram tills årsskiftet fått in 1 075 ärenden som rör just rattsurfning.

Kan dela ut ordningbot direkt på plats

Från och med 1 oktober 2018 har polisen även fått möjlighet att utfärda en ordningsbot direkt på plats om någon håller i sin mobil samtidigt som personen kör. Det har gjort att det har blivit enklare – och numera går betydligt snabbare – för polisen att utfärda en bot och att ärendet oftast inte går vidare till Åklagarmyndigheten. Det har lett till att antalet personer som åkt fast har ökat ordentligt.

quotation startDet är en så stor fokusering på telefoner och smartphones i dag att folk inte ens tänkerquotation end

Sedan dess har minst 2 341 personer fått en sådan ordningsbot direkt av polisen. Flest har utfärdats i Region Stockholm, med 613 stycken, följt av Region Syd med 526 stycken och Region Väst med 354 stycken.

– Det är en så stor fokusering på telefoner och smartphones i dag att folk inte ens tänker. De tar bara upp telefonen. Men att sitta bakom ratten och sms:a, det är klart att det är livsfarligt, säger Erling Andersson, poliskommissarie på utvecklingscentrum Mitt.

Under året som gått har inte polisen gjort några riktade kontroller nationellt som rör just personer som håller i mobilen samtidigt som de kör. Lokalt har dock riktade kontroller gjorts.

– Vi lägger främst krutet på hastighet och nykterhet. Men det här kommer på köpet. De rasslar ofta in när man gör andra kontroller, säger poliskommissare Erling Andersson.

Om man slår ihop Polismyndighetens och Åklagarmyndighetens siffror är det minst 3 416 personer som har lagförts för att ha ringt, sms:at eller surfat med mobilen i handen samtidigt som personen kört bil sedan lagändringen.

”Tydligen har lagändringen inte fått så mycket genomslag”

I slutet av februari 2018 granskade Metro hur väl det nya förbudet efterlevdes. Från en bro i centrala Stockholm filmade vi under en timmes tid bilar som passerade. Under den tiden fångades minst 11 personer som höll i mobilen samtidigt som de körde bil på film.

Kammaråklagare Johan Bülow har inte fått uppfattningen att människor slutat att hålla i mobiltelefonen samtidigt som de kört bil under året som gått.

– Jag ser ofta att folk kör samtidigt som de håller i och pratar i mobiltelefon. Tydligen har lagändringen inte fått så mycket genomslag, säger han.

Erling Andersson, poliskommissarie. Foto: TT.
Erling Andersson, poliskommissarie. Foto: TT.
pil
Fakta: Så funkar lagen

• Sedan 1 februari 2018 är det förbjudet att använda mobilen och hålla den i handen samtidigt som du kör ett motordrivet fordon. Förbudet gäller även annan kommunikationsutrustning.

• Det är dock inte förbjudet att prata i mobiltelefon samtidigt som du kör, om det inte påverkar trafiksäkerheten. Du får inte hålla mobilen i handen utan kan i stället exempelvis använda handsfree.

• Från och med 1 oktober 2018 kan polisen även bötfälla en person direkt på plats om personen har rattsurfat. Bötesbeloppet är oftast 1 500 kronor.

• Efter att förbudet kom förra året fick det kritik för att det även gällde blåljuspersonal. Från och med 12 mars 2018 undantas därför exempelvis räddningstjänst, sjuktransporter och poliser från förbudet om omständigheterna kräver det och särskild försiktighet iakttas.

pil
Så många har fått en ordningsbot för rattsurfning av polisen

Region Mitt: 210Region Stockholm: 613Region Öst: 237Region Väst: 354Region Syd: 526Region Bergslagen: 128Region Nord: 133

Totalt:2341

Källa: Källa: Polisen. Ordningsböterna har utfärdats av polisen under perioden 1 oktober 2018-30 januari 2019.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro