ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ett år sedan terrordådet i Nice – här är vad som hände

Linnea Bergman · 14 Jul 2017
Uppdaterad 14 Jul 2017
Många människor miste livet i den franska staden Nice för exakt ett år sedan i dag.

Många människor miste livet i den franska staden Nice för exakt ett år sedan i dag. Foto: TT.


Det har gått precis ett år sedan en man hänsynslöst mejade ner människor längs strandpromenaden i Nice. Men vad var det som hände mer i detalj, och hur har Frankrike påverkats av det? Metro reder ut.

klar

Artikellänk är kopierad

Vad var det som hände? 

Under kvällen på Frankrikes nationaldag förra året hade gott om människor samlats på strandpromenaden Promenade des Anglais i Nice för att titta på fyrverkerier. Runt klockan 22.45 började en man meja ner människor längs strandpromenaden med hjälp av en lastbil. Några personer försökte hindra mannen men misslyckades.

Mannen lyckades köra lastbilen i zick-zack österut i nästan två kilometer innan han oskadliggjordes. Det skedde runt 23-tiden när polisen lyckades skjuta honom och få stopp på lastbilen precis när han hade passerat det lyxiga Hôtel Negresco.

Hur många skadades och dog? 

86 personer dödades. Minst 10 av dem var barn. Runt 200 personer fick vård för fysiska eller psykiska skador. Av dem var 52 allvarligt skadade och 25 personer fick fortfarande livsuppehållande vård dygn efter attacken.

Vem var gärningsmannen och vad hände med honom? 

Det var den 31-åriga Mohamed Lahouaiej Bouhlel som körde lastbilen. Mohamed Lahouaiej Bouhlel kom från Tunisien men hade permanent uppehållstillstånd i Frankrike och hade bott i Nice sedan 2005. Han jobbade som leveransförare, var gift och hade tre barn men befann sig i en skilsmässa.

Mohamed Lahouaiej Bouhlel var tidigare dömd för flera brott men hade inte klassats som en säkerhetsrisk av den franska säkerhetspolisen. Han blev ihjälskjuten av polis i samband med attacken.

Hur har Frankrike påverkats av terrordådet i Nice? 

Frankrike har varit hårt drabbat av terrordåd. Det råder undantagstillstånd i landet, något som redan infördes 2015 efter terrordåden i Paris. Det ger polisen ökade befogenheter att sprida misstänkta och göra husrannsakan. Terrorhotet ligger på nivå 2 av 3 vilket betyder en fortsatt hög risk för attentat. Tungt beväpnade poliser och militärer har blivit en allt vanligare syn på gatorna.

Vad har Frankrike mer drabbats av sedan dess? 

Frankrike var redan innan terrorattacken i Nice hårt drabbat av terror. Sedan dess har Frankrike råkat ut för inte mindre än fem till terrorattacker, även om ingen av dem har kunnat jämföras med terrordådet i Nice när det gäller antalet dödsoffer.

Vad händer under årsdagen? 

Eftersom det även är Frankrikes nationaldag börjar dagen med traditionella nationaldagsparaden längs Champs Elysées i Paris. Årets hedersgäst är USA:s president Donald Trump. Säkerhetspådraget är givetvis stort. Senare under dagen reser president Emmanuel Macron till Nice där han i kväll deltar i en minnesceremoni för offren i terrordådet.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro