ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ett år vid makten: Jag ville sänka skatten mer

Anders Göransson · 17 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Finansborgarrådet Kristina Axén Olin myser när det är dags för budgetförhandlingar. 

Finansborgarrådet Kristina Axén Olin myser när det är dags för budgetförhandlingar.  Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

UTVECKLINGSSAMTAL. För på dagen ett år sedan firade Kristina Axén Olin valsegern på Riche. Nu har hon just lagt sin andra budget och är varm i kläderna i jobbet som finansborgarråd. Dags för Metro att kalla henne till ett nytt utvecklingssamtal om hur hon sköter jobbet.

Du har fått ditt jobb av stockholmarna på fyraårskon-trakt. Inga funderingar på att bryta det?– Nej, jag tänkte faktiskt förlänga det, haha. Det har varit intensivt, spännande och roligt. Det bästa är att vi på punkt efter punkt genomför det vi lovade före valet.

Du är nöjd, men stockholmarna verkar inte helt förtjusta. Enligt Sifo får oppositionen 51,1 procent och alliansen i Stadshuset 46,2. Bekymrar det dig?– Nej, jag tror stockholmarna är ganska nöjda ändå. Nästan var tredje röstar på moderaterna även i den undersökningen, jag tycker ändå att det är ett bra betyg.

Ska vi prata löneförmåner? Enligt ett aktuellt förslag ska stadens chefer, och borgarråden få rätt till förmånsbilar. Behöver du verkligen en?– Nej. Och vi kommer inte att föreslå det. Vi kommer att undanta borgarråden.

Varför har ni ändrat er?– Vi har så pass hög lön att vi tyckte att det känns bra att avstå.

Skatten sänks med 20 öre vid årsskiftet, vilket betyder att ni sänkt med 50 öre totalt sedan maktskiftet. Nöjer du dig med det?– Det beror helt på hur budgetutrymmet ser ut inför nästa år. Om konjunkturen medger det och det ser bra ut så kan vi självklart sänka skatten, men om det inte gör det tänker inte jag vara oansvarig.

”Oansvarig” är just vad oppositionen kallar dig för att du sänker skatten nu ...?– Alltså, vi får 2,1 miljarder mer i skatteintäkter 2008 jämfört med 2007. Och det vore väl skrutt om man inte kunde ta 330 miljoner av dem för att sänka skatten. Jag tycker inte att det är oansvarigt. Om jag vore stockholmare skulle jag snarare kritisera mig för att jag inte sänker skatten mer.

Ville du det?– Jag hade kunnat tänka mig lite mer, ja. Men å andra sidan vill vi också göra stora satsningar på skola, äldreomsorg och handikappomsorg.

Du var väldigt öppen mot stockholmarna om hur du mådde i samband med en personlig kris förra året. I maj kunde man läsa i tidningarna att du och din make separerat. Hur mår du i dag på det privata planet?– Jag mår jättebra.

Hur viktigt är det för hur du sköter ditt jobb?– Det är klart att det är viktigt, så är det väl för oss alla. Å andra sidan: även om det varit svåra privata saker under några år så känner jag mig starkare, rikare, av det. Det är många stockholmare som lever som ensamstående, det är väl rentav en majoritet som gör det.

Tre stockholmare får svar av Kristina Axén Olin

Lynn Gans, 43, företagare, Norrmalm:– Det finns en massa råttor på gården till min dotters dagis i city. Vad gör staden åt råttproblemet?
  AO: – Vi har börjat spola trottoarer och gator på nätterna. Det hjälper till att hålla rent och hålla bort råttor, och det får också bort skadliga partiklar från luften. Dessutom har vi börjat tömma papperskorgar i innerstan två gånger per dygn. Vi satsar 32 miljoner mer på renhållning nästa år jämfört med i år.
Lynn Gans, 43, företagare, Norrmalm:– Det finns en massa råttor på gården till min dotters dagis i city. Vad gör staden åt råttproblemet? AO: – Vi har börjat spola trottoarer och gator på nätterna. Det hjälper till att hålla rent och hålla bort råttor, och det får också bort skadliga partiklar från luften. Dessutom har vi börjat tömma papperskorgar i innerstan två gånger per dygn. Vi satsar 32 miljoner mer på renhållning nästa år jämfört med i år.
Joakim Dahl, 37, säljare, Hammarby Sjöstad:
  – Får vi stockholmare någon glädje av alla pengar vi betalar i trängselskatt?AO: – Ja, de kommer tillbaka till Stockholm, så att vi kan satsa dem på infrastruktur. Men det är tyvärr inga stora summor.
Joakim Dahl, 37, säljare, Hammarby Sjöstad: – Får vi stockholmare någon glädje av alla pengar vi betalar i trängselskatt?AO: – Ja, de kommer tillbaka till Stockholm, så att vi kan satsa dem på infrastruktur. Men det är tyvärr inga stora summor.
Leif Widmark, 61, vd, Norrmalm:– Det står massor av felparkerade bilar på Stockholms gågator. Varför fungerar inte p-övervakningen?AO: – Jag har inte sett det, men jag ska fråga vår trafikdirektör. Jag trodde att vår parkeringsövervakning fungerade ganska bra. För bra, tycker säkert somliga, haha.
Leif Widmark, 61, vd, Norrmalm:– Det står massor av felparkerade bilar på Stockholms gågator. Varför fungerar inte p-övervakningen?AO: – Jag har inte sett det, men jag ska fråga vår trafikdirektör. Jag trodde att vår parkeringsövervakning fungerade ganska bra. För bra, tycker säkert somliga, haha.

Axén Olin sätter betyg på sitt eget arbete

AprilAvsiktsförklaring om citybanan, inriktningsbeslut om Norra Stationsområdet.Kommentar: ”Det var en mycket bra månad.”

MajLansering av Stockholm som The Capital of Scandinavia, Centrumkompaniet säljs för 10,4 miljarder. På det privata planet: Maken flyttar hemifrån. Kristina Axén Olin bor kvar med barnen i villan i Enskede. Kommentar: ”Politiskt var det en bra månad. Visst var det jobbigt hemma, men det är en annan sak.”

JuniBeslut om huvudstadsvisionen för år 2030: Stockholm ska bli en miljonstad, få skyskrapor och en ringled runt hela staden. Kommentar: ”Klart bra månad”.

JuliTrafikkaos i staden, bland annat på grund av arbeten på Söderleden. Sommarstiltje i politiken.”Inte sådär jättekul politiskt.” AugustiTrängselskatten tillbaka. Allt fler gör tummen ner för planen på ett kallbadhus i Stockholm.Kommentar: ”Jag tycker fortfarande att kallbadhuset är en bra idé, men vi ska inte bygga något som stockholmarna inte vill ha.”

SeptemberBudgeten för 2008 presenteras med bland annat skattesänkning med 20 öre och satsningar inom skola, äldreomsorg och kultur.Kommentar: ”Men det har ju varit fantastiskt. Budget – älsklingsmånaden. Förhandlingar är det roligaste jag vet, haha.”

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro