ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ett av de mest klassiska vårtecknen är här

Anton Gustafsson · 18 Feb 2019
Uppdaterad 18 Feb 2019
Just nu är det bara en trana vid Hornborgasjön. Men om några veckor kommer det se ut så här, tusentals tranor stannar till vid den klassiska fågelskådarsjön varje vår.

Just nu är det bara en trana vid Hornborgasjön. Men om några veckor kommer det se ut så här, tusentals tranor stannar till vid den klassiska fågelskådarsjön varje vår. Foto: TT


Under söndagen sågs årets första trana vid Hornborgasjön i Västergötland. Den tidiga tranan tros vara den första av de cirka 30 000 tranor som besöker sjön vare vår.

klar

Artikellänk är kopierad

Varmare väder, sjungande fåglar och snödroppar som blommar. Vårtecknen blir allt fler i de södra delarna av Sverige och under söndagen anlände ett av de mest klassiska från sin övervintring i Afrika och södra Europa. Den första tranan vid Hornborgasjön sågs av två personer under söndagen, det rapporterar P4 Sjuhärad.

Tranan tros vara en del av de cirka 30 par som har sitt bo vid sjön. Även om hen är lite tidigare än vanligt kommer det snart krylla av tranor vid sjön.

– Om man har sitt bo vid en tran-sjö där det också passerar 30 000 andra tranor inom kort, då gäller det att vara först på plan om man ska ha kvar sin plats, säger Sofie Stålhand, Naturumföreståndare vid Hornborgasjön, till p4 Sjuhärad.

Den stora anstormningen av tranor och fågelskådare väntas dock dröja några veckor till.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro